Η συμβουλή της κ. Λαγκάρντ στον Χαρδούβελη




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τη συμβουλή, να παραμείνει η Ελλάδα υπό τον «προστατευτικό κλοιό» του ΔΝΤ και να τερματιστούν τα πολιτικά παιγνίδια, σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία δείχνει «καλά σημάδια» βελτίωσης, έδωσαν οι δανειστές της χώρας μας σε Ελληνες συνομιλητές τους στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Πιστεύουν δε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι εκλογές, καθώς –όπως και το 2012- υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσουν μεγάλο πισωγύρισμα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή ανησυχούν για την έλλειψη προόδου στην επιθεώρηση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και (αυτή τη στιγμή) ουδείς γνωρίζει πότε θα επαναληφθούν. Τα μέλη της Τρόικα ομιλούν για μία πολύ δύσκολη επιθεώρηση, η οποία και θα αργήσει. «Είναι στο χέρι τους να επισπευθούν οι διαδικασίες» τόνισε μία πηγή.

Οι δανειστές σημειώνουν ότι το Μνημόνιο είναι η μόνη πειστική λύση για την Ελλάδα και απορρίπτουν ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική, πέραν της πιστής υλοποίησής του, καθώς με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσει γρηγορότερα στην έξοδο από το Πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή θεωρούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μη αξιόπιστο.

Η εμπειρία της περασμένης εβδομάδας, όταν οι αγορές έδειξαν τα «δόντια» τους καθώς δεν πείστηκαν για την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξέλθει του Προγράμματος «δικαιώνει» τους δανειστές, οι οποίοι ήδη έχουν εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις των δανειστών, πιστεύουν στο «δίκτυ προστασίας» για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή αποτελεί «άγκυρα» ώστε οι πολιτικές του Προγράμματος να υλοποιούνται με το θετικό αποτέλεσμα της δημιουργίας αξιοπιστίας στους δανειστές για την Ελλάδα, και

Δεύτερον, αν αλλάξει κάτι με δραματικό τρόπο ή αν η παγκόσμια ή η ευρωπαϊκή οικονομία συναντήσουν εμπόδια, η Ελλάδα θα είναι εξασφαλισμένη και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ποσά του Ταμείου, τα οποία θα εγκρίνονται με γρήγορους ρυθμούς και θα δίνονται με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των αγορών.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η προληπτική γραμμή στήριξης είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει αυτή τη στήριξη και ταυτόχρονα να αποφύγει εκλογικές μάχες που θα αποδειχθούν –όπως ισχυρίζονται- επιζήμιες για τη χώρα. Δεν κρύβουν άλλωστε την απέχθειά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θεωρούν εμπόδιο για τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια ν συναντηθούν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ με το βουλευτή Γιώργο Σταθάκη, αλλά στο Ταμείο δεν έδειξαν να «καίγονται» να τον γνωρίσουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε όχι με ευθύνη του Ελληνα βουλευτή, ο οποίος άφησε καλές εντυπώσεις σε τραπεζικούς κύκλους αν και δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τις θέσεις του κόμματός του. Οι συνομιλητές του ενδιαφερόντουσαν βασικά να πληροφορηθούν τη θέση για τις τράπεζες και ειδικά τίθεται το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες καθώς λίγα μόνο στελέχη του έχουν κυβερνητική εμπειρία.

‘Οσοι συνομιλούν με του δανειστές στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον μένουν με την εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς χάνει την υπομονή του και επιθυμεί έξοδο από το Μνημόνιο πιεζόμενος από την αξιωματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει αυτή τις επόμενες εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα οι δανειστές συμβούλευσαν τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού να σκέφτονται ψύχραιμα και να βγάλουν από την ατζέντα της καθημερινότητας τις πρόωρες εκλογές, διότι –όπως υποστηρίζουν- αυτό ασκεί ψυχολογική πίεση στους πολίτες, που αντιδρούν αρνητικά. Μέλος της ομάδας των δανειστών μίλησε για «πολιτικό ρίσκο» αναφερόμενος στις εκλογές και δεν έκρυψε ότι τις απορρίπτουν και επιθυμούν να ολοκληρώσει τη θητεία της η παρούσα κυβέρνηση.

Photo via IMF

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: