Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τέλος μίας εποχή, αρχή μίας νέας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ* 

Το Ευρωπαϊκο Συμβουλιο οι εργασιες του οποιου αρχιζουν σημερα στις Βρυξελλες εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον. Γινεται σε μια πολυ κρισιμη χρονικη περιοδο οπου τα κυρια χαρακτηριστικα του διεθνους περιβαλλοντος ειναι η  συνεχιζομενη κριση στο Ιρακ, τη Συρια και την ευρυτερη  περιοχη της Μεσης Ανατολης με την σοβαρη απειλη των Τζιχαντιστων, οι προσφατες εντασεις στα Βαλκανια στα πλαισια ποδοσφαιρικων αγωνων,  οι Τουρκικες προκλησεις  εναντιον της Κυπρου, και η επεκτεινομενη επιδημια του ιου Εμπολα. 

Σημειολογικα, το Συμβουλιο αυτο σηματοδοτει  και το τελος μιας εποχης κυριως για την Ευρωπαικη Επιτροπη αφου ειναι το τελευταιο στο οποιο θα συμμετασχει ο σημερινος Προεδρος της Μ. Μπαροζο , και την αρχη μιας νεας αφου αμεσως μετα, την 1η Νοεμβριου αναλαμβανει και επισημα τα καθηκοντα της η νεα Επιτροπη υπο τον Προεδρο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ.

Τα θεματα της ημερησιας διαταξης δικαιολογουν, χωρις αμφιβολια το ενδιαφερον που αυτο το Συμβουλιο παρουσιαζει. Πρωτο στη σειρα το ζητημα της  Ενεργειας και της Κλιματικης Αλλαγης με  κυριο στοχο  την υιοθετηση του νεου πλαισιου μεσα στο οποιο θα αναπτυχθουν πολιτικες  σχετικα με την κλιματικη αλλαγη και πολιτικες και ληψη μετρων για την ενεργεια γενικα,  και ειδικοτερα για την ενισχυση της ενεργειακης ασφαλειας της Ευρωπαικης Ενωσης. Η συζητηση γινεται κατω απο την φορτιση που ειχε ως αποτελεσμα η κριση στην Ουκρανια και την Κριμαια και οι τριβες που αυτη προκαλεσε  στις σχεσεις ΕΕ- Ρωσιας ιδιαιτερα μετα τις αποφασισθεισες κυρωσεις και την Ρωσικη απαντηση σε αυτες.

Το δευτερο αναφερεται στην συζητηση της οικονομικης καταστασης στην Ευρωπαικη Ενωση, μια συζητηση που θα γινει παρουσια και του διοικητη της Ευρωπαικης Κεντρικης Τραπεζας Μαριο Ντραγκι, και που θα βασιζεται κατα κυριο λογο σε μια παρουσιαση της Ευρωπαικης Επιτροπης. Κεντρικα θεματα στην συζητηση αυτη θα ειναι η αντιμετωπιση της ανεργιας, η ενισχυση της ανάπτυξης, και  η αυξηση των επενδυσεων ενω προκειται να εξετασθει  και η συνεχεια μεταρρυθμισεων ωστε να ενισχυθει η ανταγωνιστικοτητα. Φυσικα σε μια τετοια συζητηση ειναι επομενο να συζητηθουν και θεσμικα ζητηματα με πρωτο και κυριο το μελλον του θεσμου της Τροικας, θεμα που τεθηκε αρκετα εντονα απο γνωστους Κοινοβουλευτικους οπως ο Χαννες Σβομποντα (Προεδρος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας των Ευρωπαιων Σοσιαλιστων) , ο Οτμαρ Καρας (Αντιπροεδρος του Κοινοβουλιου) αλλα και στελεχη της Επιτροπης Μπαροζο οπως η Αντιπροεδρος της κα Ρεντινγκ, κατα την προεκλογικη περιοδο πριν απο τις τελευταιες  Ευρωεκλογες και που αποτελει μια απο τις «προεκλογικες» δεσμευσεις του νεου Προεδρου.

Ειναι μαλλον βεβαιο οτι, περα απο τους διαδρομους οπου συνηθως λεγονται  και αποφασιζονται πολλα μεταξυ των ηγετων, ο πρωθυπουργος της Ελλαδας θα δεχθει ερωτησεις αν οχι και κριτικη για την πολυσυζητημενη προσφατη αποφαση του σχετικα με τον τερματισμο της παρουσιας του ΔΝΤ  στην Ελλαδα με την εξοδο  της χωρας απο την «ομπρελα» του μετα τον Δεκεμβριο, που θα εχει πλεον ολοκληρωθει η Ευρωπαικη  συνεισφορα στο προγραμμα στηρηξης. Οπως ειναι γνωστο η αποφαση αυτη του Πρωθυπουργου ειχε ως αποτελεσμα μεγαλη αναστατωση στις «αγορες» οι οποιες μαλιστα αντεδρασαν και με αρκετα επιθετικο τροπο. Αν και ειναι μαλλον δυσκολο να προβλεφθει τι ακριβως θα απαντησει ο κ. Σαμαρας στις ενδεχομενες ερωτησεις που θα δεχθει, απο τις ενδειξεις που υπαρχουν  φαινεται οτι θα αναφερθει στο σχεδιο που ηδη συζητα με αρμοδιους Ευρωπαιους παραγοντες, το οποιο εχει ως  κεντρικο αξονα την δημιουργια μιας πιστωτικης γραμμης υπο την αιγιδα του Ευρωπαικου Μηχανισμου Σταθεροτητας (ΕΣΜ) που θα ανικαταστησει την μεχρι σημερα παρουσια του ΔΝΤ και θα αποτελεσει ετσι την ασπιδα προστασιας και ενισχυσης για την πληρη  εξοδο της χωρας  στις αγορες .  Βεβαια  ο μετασχηματισμος των συζητησεων που εχουν γινει το τελευταιο διαστημα,  σε ολοκληρωμενο σχεδιο και οι τελικες αποφασεις για την διαχειρηση και αντιμετωπιση του Ελληνικου χρεους στο μελλον θα ληφθουν αφου αναλαβει πληρως τα καθηκοντα της η νεα Επιτροπη, ιδιαιτερα αφου  ο Προεδρος κ. Γιουνκερ εχει επανηλειμμένα εκδηλωσει την επιθυμια του να βοηθησει την Ελλαδα.

Συζητηση θα γινει επισης για το ζητημα της εξαπλωσης του θανατηφορου ιου Εμπολα. Εδω τα κυρια θεματα θα αφορουν τις πολιτικες για να τεθει υπο ελεγχο η ραγδαια εξαπλωση του ιου, το ενδεχομενο διορισμου ειδικου Ευρωπαιου συντονιστη ο οποιος θα διασφαλισει την στενοτερη συνεργασια αναμεσα στην Ευρωπαικη Ενωση, τις χωρες μελη και τον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων, και, βεβαια τα οικονομικα ζητηματα.  Αν και η Ευρωπαικη Ενωση εχει μεχρι στιγμης δαπανησει παραπανω απο μισο δισεκατομμυριο ευρω σε ιατρικη βοηθεια για την αντιμετωπιση της επιδημιας, ειναι μαλλον βεβαιο οτι θα αποφασισθει η προσθετη χρηματοδοτηση και νεων δρασεων προκειμενου να αντιμετωπισθει η παρα πολυ σοβαρη αυτη επιδημια.

Στο τμημα της Ημερησιας Διαταξης που τιτλοφορειται «Αλλα Θεματα» θα συζητηθει περα απο το θεμα της εγκρισης της στρατηγικης για την περιοχη της Αδριατικης και του Ιονιου Πελαγους και το θεμα των Τουρκικων προκλησεων σε βαρος της Κυπρου μετα τα γεγονοτα στην Κυπριακη ΑΟΖ και τις προκλητικες δηλωσεις Νταβουτογλου. Το κρισιμο ζητημα εδω ειναι αν το Συμβουλιο θα αποδεχθει στο συνολο της την εισηγηση του Προεδρου της  Κυπρου κ. Αναστασιαδη και ιδιαιτερα το σκελος που αφορα  το παγωμα κεφαλαιων στις ενταξιακες διαπραγματευσεις της Τουρκιας με την ΕΕ. Αν  ο ιδιος οσο και ο Υπουργος των Εξωτερικων κ. Ιωάννης Κασουλιδης εχουν με τις επικοινωνιες τους προετοιμασει καλα το εδαφος, τοτε το Συμβουλιο θα κανει δεκτη την εισηγηση στο συνολο της. Πολυ συντομα θα ξερουμε…

* Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Koινοβουλίου

DHMHTRAKOPOULOS-GIORGOS01-05OCTOBER2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: