Eπίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποιεί ο Ερντογάν




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σήμερα στην Καμπούλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άσραφ Γάνι· είναι ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που μεταβαίνουν στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου του προέδρου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ερντογάν έφθασε στην Καμπούλ το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον Γάνι στο προεδρικό παλάτι και θα παρακαθίσει σε ένα επίσημο γεύμα. Οι δύο άνδρες αναμένεται να παραχωρήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος εξελέγη στον θώκο αυτό τον Αύγουστο μετά την μακρά θητεία του ως πρωθυπουργός, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί μια βάση του αποσπάσματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο συμμετέχει στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν προβλέπεται επίσης να έχει μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλά Αμπντουλά, καθώς και με τον αντιπρόεδρο Ρασίντ Ντόστουμ, άλλοτε πολέμαρχο και επικεφαλής της κοινότητας των Ουζμπέκων στο Αφγανιστάν, η οποία έχει στενές σχέσεις, ιδίως γλωσσικές και πολιτιστικές, με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα του αργότερα σήμερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που έχουν πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν αφότου ο Γάνι ανέλαβε πρόεδρος την 29η Σεπτεμβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Καμπούλ την 3η Οκτωβρίου και ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που συναντήθηκε με τον νέο Αφγανό ηγέτη στην Καμπούλ. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Μαμνούν Χουσάιν, ο οποίος έχει κυρίως συμβολικό ρόλο, είχε παραστεί στην τελετή της ορκωμοσίας του Γάνι μαζί με άλλους απεσταλμένους, κυρίως υπουργούς, την 29η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία συμμετέχει στη διεθνή αποστολή υπό την διοίκηση του NATO, με 393 στρατιώτες σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ISAF. Η Άγκυρα αναμένεται επίσης να συμμετέχει στην μικρότερη δύναμη που θα παραμείνει, με εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο, στη χώρα το 2015, μετά την αποχώρηση των μάχιμων ξένων στρατευμάτων που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου η Τουρκία θεωρείται ένας από τους δυνητικούς διαμεσολαβητές σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ και τους Ταλιμπάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: