Bloomberg: Η Αθήνα ζητά “μαξιλάρι” από τα αδιάθετα




Η Αθήνα ζητά πιστωτικό «μαξιλάρι» από τα αδιάθετα χρήματα που έχουν παραχωρηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρει ανταπόκριση των Marcus Bensasson και Nikos Chrysoloras από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Seeking Recycling of Bank Funds for Exit».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη να μετατρέψουν τα κεφάλαια που διατέθηκαν αρχικά για τις τράπεζες σε πιστωτική γραμμή ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφεραν δύο πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση του ζητήματος.

Η ελληνική πρόταση θα πρόσφερε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συνδύαζε κεφάλαια από το τρέχων πρόγραμμα διάσωσης με τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, σημείωσαν τα δύο πρόσωπα ζητώντας τη διατήρηση της ανωνυμίας τους. Το πιστωτικό αυτό εργαλείο θα παρείχε στους Έλληνες αξιωματούχους τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εφεδρικού σχεδίου εάν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη διάθεση νέων ομολόγων, ενώ θα επέτρεπε την αποδέσμευση από τους σημερινούς όρους του σχεδίου διάσωσης.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί επιτομή της εξισορροπητικής δράσης του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, καθώς επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, καθησυχάζοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι πλεον χρεωμένη χώρα της Ευρώπης μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη διεθνή βοήθεια.

Το ύψος του πιστωτικού αποθέματος θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δις ευρώ έως το 2016, δήλωσε ένα από τα δύο πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τα 11,5 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 3,7 δις περίπου από τα κέρδη που κατέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-21/greece-said-to-seek-tailor-made-plan-for-bailout-exit.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: