Αμερικανούς στρατιώτες στέλλει ο Ομπάμα στην Αφρική




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε σήμερα τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφέρει ότι ένας- προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Πιθανώς η ενεργοποίηση των αμερικανών εφέδρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες μηχανικού και ειδικούς της επικοινωνίας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιοι θα κληθούν.

Με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης συναντάται ο πρόεδρος Ομπάμα με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού Έμπολα

Συνάντηση με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με θέμα τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα ακύρωσε ένα πολιτικής φύσης ταξίδι που είχε προγραμματίσει, με σκοπό να παραμείνει στην Ουάσινγκτον ώστε να ηγείται της απόφασης για την αντίδραση των ΗΠΑ στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν η υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Σίλβια Μπέργουελ, ο επικεφαλής των στρατηγικών επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντένις Μακντόνο, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, η σύμβουλος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Λίζα Μονάκο και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τόμας Φρίντεν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Εμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

“Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντμετώπιση της θανατηφόρας επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.

“Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού”, απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διορισμού ενός “τσάρου”, ενός προσώπου που θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο του συνόλου των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία.

“Μπορεί να ήταν θετικός ο διορισμός κάποιου άλλου”, είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του έργου της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

PHOTO: President Barack Obama convenes a meeting with cabinet agencies coordinating the government’s Ebola response, in the Cabinet Room of the White House. (Official White House Photo by Pete Souza)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: