Αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέα κρίση στην Ευρωζώνη




To σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το διεθνές δανειακό πρόγραμμα καταρρέει υπό το φως μιας αρνητικής στάσης των διεθνών αγορών, άποψη που συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι, επισημαίνουν οι Marcus Bensasson, Andre Tartar και Nikos Chrysoloras σε άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Samaras’s Crumbling Greek Exit Gets No Backing From Economists».

Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων στο πλαίσιο έρευνας του Bloomberg News δήλωσαν ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν ευσταθεί από οικονομικής απόψεως, εν μέρει λόγω της σταθερής άποψης του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι οι χώρες με χαμηλούς δείκτες αξιολόγησης πρέπει να παραμείνουν υπό κάποιας μορφής πρόγραμμα επιτήρησης, προκειμένου να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

«Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής απόψεως είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται σ΄ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο James Nixon, οικονομολόγος του Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ως ένα βαθμό απελπισμένη να μειώσει την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά της». Και ενώ το 73% των οικονομολόγων στην πρόσφατη έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο, συγκριτικά με αντίστοιχο ποσοστό 40% σε προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες, άνευ της βοήθειας του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Nixon δήλωσε ότι οι αγορές θα ‘λακίσουν’, εάν η Ελλάδα οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις και απομακρυνθεί από το ΔΝΤ. Η Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde πρόσφερε μια αντίστοιχη εκτίμηση, δηλώνοντας αυτόν το μήνα ότι «η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση εάν ελάμβανε προληπτική στήριξη».

Σε πολιτικό επίπεδο, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «παραμένουν ένα γεγονός εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», εκτίμησαν οικονομολόγοι της Citigroup Inc., συμπεριλαμβανομένου του Guillaume Menuet, καθώς μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «είναι πιθανόν να θέσει την αντιπαράθεση με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας σε ακόμη υψηλότερους τόνους απ’ ότι στο παρελθόν, ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο το ακόμη ευάλωτο αίσθημα των επενδυτών».

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-16/samaras-s-crumbling-greek-exit-gets-no-backing-from-economists.html

Με την Ευρώπη να προκαλεί για μια ακόμη φορά κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές, πολλές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες εξεγείρονται τώρα κατά του γερμανικού «ευαγγελίου» υπέρ των μέτρων λιτότητας και ζητούν δραστικότερα μέτρα για την ανατροπή της υφιστάμενης οικονομικής ύφεσης, επισημαίνουν οι Jim Yardley και Jack Ewing σε πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από το Μιλάνο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Bloc in Europe Starts to Balk Over Austerity». Σ

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Ασίας στο Μιλάνο, αναφέρουν οι ανταποκριτές, Γαλλία, Ιταλία και ΕΚΤ συσπειρώθηκαν σε μπλοκ κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου εμμένοντας για αλλαγή στάσης εκ μέρους του Βερολίνου. Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, σε μια στιγμή όπου το θέμα της ενότητας κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, είναι ένας από τους λόγους για τους πρόσφατους κλυδωνισμούς των διεθνών αγορών, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής δεν έχουν προς το παρόν βρει ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης μπροστά σ’ ένα υπέρογκο χρέος.

Σύμφωνα δε με τον Francois Godement, αναλυτή του European Council On Foreign Relations, «πρόκειται για την τρίτη φάση της κρίσης». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι τα μακροχρόνια κόστη δανεισμού της Ελλάδας αυξήθηκαν περίπου στο 9%, από 7% που ήταν την περασμένη Τετάρτη, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα, «ακολουθώντας ένα παράδειγμα που ήγειρε δυσάρεστες αναμνήσεις από τις ζοφερές ημέρες του 2010, η μαζική ρευστοποίηση ομολόγων στην Ελλάδα γρήγορα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες με χρέος και αναπτυξιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Ιρλανδίας», σημειώνεται στην ανταπόκριση.

http://www.nytimes.com/2014/10/17/world/europe/bloc-in-europe-starts-to-balk-over-austerity-.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=HpSum&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ο Jack Ewing σε ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΝEW YORK TIMES, με τίτλο «Specter of Renewed Crisis Polarizes Europe», όπου τονίζεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι διεθνείς επενδυτές έμοιαζαν να είχαν ξεχάσει τα ευρωπαϊκά προβλήματα, καθώς αγόραζαν κατά κόρον ομόλογα από την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και την Ελλάδα που παλιότερα περιφρονούσαν. Ωστόσο, η μαζική ρευστοποίηση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μοιάζουν πλέον να έχουν ξυπνήσει ξεχασμένες αναμνήσεις.

Αναλύοντας το φαινόμενο, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα Berenberg του Λονδίνου, σημειώνει ότι «η γερμανική αντίσταση κατά της προοπτικής να ακολουθήσει η ΕΚΤ επιθετικότερη πολιτική είναι ένα από τα πράγματα που τρομάζουν τις αγορές». Παράλληλα, αναφορά γίνεται στις ενδείξεις για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας που έχει αποκαλύψει συνεχιζόμενες αδυναμίες της.

Οι επιχειρηματίες, παραδείγματος χάρη, διαμαρτύρονται για επαχθή γραφειοκρατία στη χώρα, καθώς η Γερμανία κατατάσσεται μόλις στην 111η θέση, βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς την ευκολία με την οποία ξεκινά κάποιος επιχείρηση, ενώ δεν λείπουν και οι αναλυτές (όπως ο Ulf M. Schneider, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Fresenius Management), που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία καθυστερεί στις αλλαγές για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

http://www.nytimes.com/2014/10/17/business/international/specter-of-renewed-economic-crisis-polarizes-europe.html

Την αξιοσημείωτη αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων (με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να φθάνει σχεδόν στο 9%, συγκριτικά με κάτω του 6% τον προηγούμενο μήνα) προβάλλει μεταξύ άλλων άρθρο της Michelle Caruso-Cabrera στην ηλεκτρονική έκδοση του CNBC, με τίτλο «European bonds: It’s every country for itself now». Η υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, προσπαθεί να επιτύχει μια πρόωρη έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ωστόσο οι επενδυτές είναι νευρικοί ως προς την ικανότητα της χώρας να επιβιώσει χωρίς χρηματοπιστωτική στήριξη που θα της παρείχε ρευστότητα σε περίπτωση ελλείμματος.

«Η αξιοπιστία, στα μάτια των επενδυτών, της ικανότητας της Ελλάδας να προχωρήσει μόνη της (εκτός ΔΝΤ), χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, είναι κατά βάση μηδενική όπως διαφαίνεται πάλι από την αντίδραση των αγορών», υποστήριξε ο Peter Bookvar, επικεφαλής αναλυτής σε θέματα αγορών του Lindsey Group. Ένα ακόμη βαρίδι για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα να έχει το προβάδισμα στους ψηφοφόρους, ενώ αυξάνονται οι εικασίες ότι η Ελλάδα ίσως προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

«Η αγορά σαφώς δεν αισθάνεται άνετα ούτε με τη στρατηγική εξόδου του κ. Σαμαρά (από το δανειακό πρόγραμμα), ούτε με το ενδεχόμενο να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», δήλωσε ο Doug Rediker, CEO του International Capital Strategies, προσθέτοντας ότι «έτσι, η Ελλάδα επωμίζεται την ορμή του ανανεωμένου ενδιαφέροντος της αγοράς για τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Αθήνα».

http://www.cnbc.com/id/102094519

«Ο απόηχος της κρίσης χρέους αντήχησε χθες σ΄ολόκληρη την ευρωζώνη εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που έχει βαλτώσει και το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος να την αποκαταστήσει», επισημαίνουν οι Μarcus Walker και Charles Forelle σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Growth Fears Grip a Divided Europe».

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη χθεσινή ραγδαία πτώση μετοχών και κρατικών ομολόγων στις πιο ευάλωτες και οικονομικά επισφαλείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αφορούν και στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, επισημαίνεται ότι ακόμη και στη Γερμανία, κινητήρια δύναμη του μπλοκ, η κυβέρνηση της χώρας υποβάθμισε αισθητά αυτήν την εβδομάδα τις προβλέψεις της περί ανάπτυξης κατά τη διετία 2014-2015, ενώ ο κυριότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι η χώρα είναι εκ νέου επικεφαλής στην πτωτική πορεία της αγοράς εντός ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητα της να διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση τον επόμενο χρόνο, αλλά και το ολοένα και μεγαλύτερο ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά της λιτότητας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει νωρίτερα από το σκληρό δανειακό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, στα τέλη του 2014 και να αναζητήσει χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, τη στιγμή που η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου €9 δις το 2015 με λογικό επιτόκιο. «Η αντίδραση της αγοράς είναι η απόρριψη της συγκεκριμένης ιδέας», δήλωσε ο Gareth Colesmith, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Insight Investment, διότι «δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα». Επιπλέον, ο Nick Malkoutzis, αναλυτής της οικονομικο-πολιτικής ιστοσελίδας MacroPolis.gr, σχολιάζει ότι «η αγορά μοιάζει να συνειδητοποιεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ενδέχεται να μην παραμείνει στην εξουσία πέραν του προσεχούς Φεβρουαρίου ή Μαρτίου».

http://online.wsj.com/articles/jose-manuel-barroso-calls-for-measures-to-prevent-global-slowdown-1413454038

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: