Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε …τραπεζίτες




«Εις πείσμα όλων εκείνων που στοχεύουν μόνιμα το ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουν ότι είμαστε ο θεμελιώδης κρίκος της αλυσίδας, η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία του μέλλοντος του τόπου. Αυτός είναι ο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη και τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στο περιστύλιο του Ζαππείου, όπου έκανε απολογισμό του ρόλου του κόμματος στη Μεταπολίτευση, μίλησε για το μέλλον της παράταξης, ενώ άφησε και αρκετές αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την επέτειο “ευκαιρία συσπείρωσης”, και μίλησε για την “εντυπωσιακή δυναμική παρουσία του κόσμου”, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από την εκδήλωση λόγω της ανειλημμένης υποχρέωσης του να παραβρίσκεται ως ομιλητής σε εκδήλωση της Royal Bank of Scotland, για να εκφράσει εν συνεχεία τη βεβαιότητά του ότι “ψυχικά είναι σήμερα μαζί μας”. “40 χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ χτυπημένο, ακρωτηριασμένο αλλά όρθιο, στηρίζοντας τη χώρα, το έθνος, το λαό, την κοινωνία, είναι εδώ όπως ήταν πάντα ως ο κορμός της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης”, τόνισε.

Απαντώντας στο κλίμα αποδοκιμασίας που εισέπραξε από μερίδα των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μίλησε εκεί για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά “δυστυχώς χάθηκαν αυτά που είπα μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, τον πολιτικό πολιτισμό, το προοδευτικό ύφος, σε συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη”. “Δεν έχουμε καμιά σχέση, ηθική πολιτική και αισθητική με τα φαινόμενα αυτά” που, όπως είπε, δεν ανήκουν στην παράταξη.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, για να προσθέσει ότι την περίοδο 2004-2009 η χώρα οδηγήθηκε στην απώλεια του μακροοικοινομικού ελέγχου, για να έρθει το 2009 το σοκ της κρίσης. “Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι σε συνεχή διάλογο ανάμεσα στη δημοκρατική παράταξη και τη σοσιαλιστική ταυτότητα. Παρόλα αυτά αποδείχτηκε ότι ήμασταν απαράσκευοι για τη διαχείριση της κρίσης”, είπε για να προσθέσει ότι αυτό φαίνεται τώρα που κάποιοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και αποδίδουν εύκολα την ευθύνη σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος αγόγγυστα. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση για τη χώρα, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έκρινε τότε ότι έπρεπε να σηκώσει το βάρος μόνο του και όχι να ζητήσει συμπαράταξη εθνικού χαρακτήρα, όπως ο ίδιος είχε προτείνει.

Απαντώντας, όπως είχε προϊδεάσει ότι θα έκανε απόψε, στο πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη “Δεξιά”, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η μετάβαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, “δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας, αλλά μια επιλογή που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011 με τη διατύπωση για συνεργασία μόνο με τη ΝΔ και άλλον πρωθυπουργό. Συμπλήρωσε ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε η πρώτη συνεργασία και τον Ιούνιο του 2013 η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και τη ΝΔ, μετά και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει. “Όλα αυτά έγιναν στη βάση της εθνικής στρατηγικής που εμείς είχαμε διαμορφώσει”, τόνισε και ανέφερε ακόμα ότι “οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα διαπρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΔΗΜΑΡ ή φλερτάρουν με νέα σχήματα, είχαν συγκεκριμένη θέση στους εσωτερικούς συσχετισμούς του ΠΑΣΟΚ”.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές δόθηκε η μάχη της επιβίωσης και της χώρας “και η απάντηση αυτή κράτησε τη χώρα όρθια” με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, συνέχισε, βαδίζουμε όπως έχει αποφασιστεί στην ΚΠΕ, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς ψεύτικα διλήμματα περί ΠΑΣΟΚ και δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος άφησε μία, από τις αρκετές αιχμές, προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι σε αυτά που άκουσε πρόσφατα για δήθεν οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, «δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση, υπάρχει μια πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε». Τόνισε δε ότι ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικός, προοδευτικός, ριζοσπαστικός, δηλαδή η διατύπωση της αλήθειας, η υπερίσχυση της εθνικής ευθύνης έναντι της κομματικής σκοπιμότητας. “Κάποιοι προλαβαίνουν να αναλάβουν την ευθύνη και κάποιοι να κρυφτούν και του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ”, είπε.

Αναφερθείς «στο εθνικό ορόσημο μεγάλων διαστάσεων», την προεδρική εκλογή, τόνισε ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς απαγορεύονται και όταν γίνονται τιμωρούνται. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, ξέρουμε πιο είναι το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών εξελίξεων από τώρα έως τον Φεβρουάριο και είμαστε προετοιμασμένοι και για τη μία και για την άλλη εκδοχή, αλλά προτείνουμε στον λαό την εκδοχή που είναι θεσμικά και εθνικά υπεύθυνη».

“Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ είναι ο τρίτος πόλος, η τρίτη λύση που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου”, τόνισε και μίλησε για συνέδριο πολιτικό και προγραμματική της δημοκρατικής παράταξης που δίνει έμφαση στην κινητοποίηση της βάσης, στην αυτοοργάνωσης, δεν έχει σχέση με μηχανισμούς και συσχετισμούς. “Την ενότητα θα την πετύχουμε στην πράξη αλλά όχι ακυρώνοντας τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική μας, όχι για να έχουμε την ψευδαίσθηση συστράτευσης με αυτούς που είναι αντίπαλοί μας”, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές προς τον κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι διασφάλισε “με τεράστιο προσωπικό κόστος την ενότητα του κόμματος το 2007 μέσα σε συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού”, ότι αγωνίστηκε το 2009 για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν παρασύρθηκε σε καμία προεκλογική δημαγωγία το 2009, ότι αγωνίστηκε “να αποτρέψει το φλερτ με το ΔΝΤ” το 2009 και ότι απέτρεψε “την καταστροφή ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα ‘ναι ή όχι στο ευρώ'”. “Δεν έκανα καριέρα χάρη στο ΠΑΣΟΚ, δεν κάνω καριέρα ως πρόεδρος του, δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου κόμματος, επιτελώ καθήκον με σαφείς εθνικούς και παραταξιακούς στόχους”, υπογράμμισε σε προσωπικό. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ακόμα ότι “την αναπαραγωγή αθλιοτήτων του 2007 τις επιδιώκουν μόνο εκείνοι που θέλουν να ξεχαστεί τι μεσολάβησε από τότε έως σήμερα”, για να σημειώσει ότι “προχωράμε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με ένα κριτήριο: ότι προχωράμε όλοι μαζί όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου”

Είπε ακόμα ότι το όραμα της παράταξης για την Ελλάδα μετά την κρίση είναι ένα κράτος κανονικό χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, διερωτώμενος “αν μπορούμε να δώσουμε πράγματι απαντήσεις προοδευτικές, σοσιαλιστικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Κώστας Σημίτης επανήλθε στη διατύπωση για την ανάγκη να υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ ανανέωση προσώπων και ιδεών, που είχε κάνει και στην περυσινή εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι “σήμερα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να δεχθούμε ότι βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο σημείο συζητήσεων για το πώς θα υπερβούμε την όλο και φθίνουσα απήχησή μας, τις αλληλοαμφισβητήσεις, τις προσωπικές στρατηγικές”. Αναφερόμενος στην “προχθεσινή εκδήλωση”, είπε ότι αυτή “δείχνει ότι κάποιοι μάλιστα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους”.

Ο κ. Σημίτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο χώρο, αναφέροντας επιπλέον ότι “επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε” και πως “δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε τις μικροκινήσεις”. Ζήτησε ουσιαστικά “να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης. Όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ”, αλλά με επιδίωξη “να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης. Να υπάρξει μια παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη, τη δουλειά, το εισόδημα, το μέλλον”

Σημείωσε ότι “ο χρόνος που διαθέτουμε είναι όλο και πιο περιορισμένος” καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις, όπως είπε, ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, “οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια” και πως “οι εξελίξεις πάντως δεν θα συμμορφωθούν προς το δικό μας ασαφές χρονοδιάγραμμα”. “Αντιδράσαμε πετυχημένα στις ευρωεκλογές πιστεύουν μερικοί και θεωρούν ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη”, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι όμως “παραβλέπουν ότι στις εθνικές εκλογές η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει με κριτήριο μια εφικτή κυβερνητική λύση που θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της”. “Αν θέλουμε να εκφράσουμε το τμήμα της κοινωνίας που θέλει την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την κοινωνική δικαιοσύνη υπό συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να είμαστε πειστικοί, να αποστασιοποιηθούμε από μαγικές λύσεις”, υπογράμμισε, βάλλοντας κατά των “λαϊκιστικών” υποσχέσεων και τασσόμενος υπέρ της ειλικρινούς παρουσίασης των προβλημάτων. “Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν»”, είπε, αφήνοντας αιχμές προς τον κ. Παπανδρέου. “Αλλά η πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις…”, συνέχισε και πρόσθεσε πως “ούτε αρκούν για να μας προσέξουν οι πολίτες οι συνεχείς κόκκινες γραμμές που χαράζουμε μεγαλόφωνα πριν από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα”.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι, είπε ότι είναι μια ακόμα από τις πολλές που βρίσκονται μπροστά μας και πως “δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες”. “Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη. Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει”, υποστήριξε. Εκτίμησε ακόμα ότι η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει, για να προσθέσει γενικότερα ότι “οι παραδοσιακοί πολιτικοί καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις”, αλλά όμως ότι “απολύτως βέβαιο είναι μόνο ότι θα υπάρξει μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση”.

“Είναι γι’ αυτό υποχρέωσή μας, υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ, να λέμε την αλήθεια. Να κατατοπίζουμε για τα προβλήματα και όχι να τα αρνούμαστε. Να περιγράφουμε τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους και όχι να τους ελαχιστοποιούμε”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τώρα χρειάζεται “να ακολουθήσουμε νέους δρόμους χωρίς δεσμεύσεις από το παρελθόν, ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. “Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες”, ανοιχτές διαδικασίες και ειλικρίνεια.

Στον κατάμεστο αίθριο χώρο στο Περιστύλιο του Ζαππείου, έδωσαν το παρών πλήθος κόσμου όπως και πλήθος στελεχών, νέων και παλαιότερων, βουλευτών και πρώην βουλευτών, τα μέλη του ΠΣ, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς. Μεταξύ αυτών οι Κ. Μπαντουβάς, Παρ. Αυγερινός, τα ιδρυτικά στελέχη Γ. Μάζης, Ε. Ντίνου, Ρ. Λαμπράκη, ο Φ. Πετσάλνικος, ο Ν. Αθανασάκης, ο Κ. Λαλιώτης, ο Μ.Καρχιμάκης, ο Δ. Ρέππας, ο Σπ.Βούγιας, ο Γ. Ανωμερίτης, ο Ντ.Ρόβλιας ο Θ. Τσουκάτος, ο Αθ. Τσούρας, ο Γ. Καψής, ο Μιχ. Νεονάκης και ο Ν. Μπίστης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

ΠΗΓΗ: Ν. Λ., Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: