Το λαθρεμπόριο καυσίμων μέσω Τουρκίας χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος




Στο λαθρεμπόριο καυσίμων του ισλαμικού κράτους στην Τουρκία με σκοπό την χρηματοδότηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων του αναφέρεται άρθρο του Piotr Zalewski στο BUSINESS WEEK / BLOOMBERG με τίτλο «Islamic State Smuggles Oil Into Turkey—With Hostages as Insurance», σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο και η βενζίνη μεταφέρονται στην Τουρκία μέσω βυτιοφόρων, κανίστρων και αυτοσχέδιων πλαστικών σωλήνων.

Η βενζίνη στην Τουρκία είναι ακριβή, καθώς το λίτρο κοστίζει περίπου 5 τουρκικές λίρες (2,5 δολ.), ενώ οι μεσάζοντες που διακινούν τα παράνομα καύσιμα τα αγοράζουν από 1 έως 1,5 τ.λ. το λίτρο και τα πουλούν 3 τ.λ., κυρίως στην μαύρη αγορά του Gaziantep.

Το λαθρεμπόριο υπήρχε πάντα, όπως επισημαίνεται, στις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας αλλά άρχισε να ανθεί μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011. Έκτοτε έχουν τριπλασιαστεί οι ποσότητες που κατάσχουν οι τουρκικές Αρχές, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να υιοθετούν σκληρότερη στάση, ελέγχοντας τα βυτιοφόρα και καταστρέφοντας τους αυτοσχέδιους αγωγούς. «Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές στους λαθρέμπορους ότι το λαθρεμπόριο σήμερα σχετίζεται με την τρομοκρατία» δήλωσε ένας από τους δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το ισλαμικό κράτος έχει ξεκινήσει την στρατολόγηση μαχητών εντός της Τουρκίας, με τη βοήθεια ενδεχομένως ισλαμιστικών οργανώσεων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Ο αριθμός των Τούρκων που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες ή ακόμη και πέραν των χιλίων. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του 114 Τούρκοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί μαχόμενοι στη Συρία.

Ένας από τους λόγους της ήπιας αντιμετώπισης του ισλαμικού κράτους από την Τουρκία θεωρείται η σύλληψη και κράτηση 49 Τούρκων υπαλλήλων από το προξενείο της Μοσούλης, στους οποίος περιλαμβάνεται και ο Γενικός Πρόξενος.

http://www.businessweek.com/articles/2014-09-11/islamic-state-smuggles-oil-into-turkey-with-hostages-as-insurance

*Η Τουρκία συμμετείχε χθες στη συνάντηση των αραβικών χωρών, υπό τον Αμερικανό, ΥΠΕΞ, JohnKerry, για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου έναντι του ISIS αλλά δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, σημειώνει ανταπόκριση του Michael Gordon από τη Σαουδική Αραβία στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Kerry Seeks Arab Consensus in Campaign Against ISIS».

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία αυτής της εξέλιξης δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με τους Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την αντιμετώπιση του ISIS, ο οποίος έχει συλλάβει 49 Τούρκους διπλωμάτες και τους κρατεί ως ομήρους.

«Κατανοούμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία δεδομένης της σύλληψης των διπλωματών και θα λάβουν την απόφαση για τον ρόλο που θα μπορέσουν να διαδραματίσουν αργότερα» δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας τη διατήρηση της ανωνυμίας του.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η Τουρκία είχε εκφράσει και στο παρελθόν τις επιφυλάξεις της για τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης στη Συρία, εξαιτίας του φόβου να καταλήξουν τα όπλα στα χέρια των Κούρδων μαχητών.

http://www.nytimes.com/2014/09/12/world/middleeast/john-kerry-saudi-arabia-isis-strategy.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: