Στα σχέδια Ερντογάν η προσάρτηση κατεχομένων




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί μεθαύριο Τρίτη, παράνομα τα κατεχόμενα, θα πάρει ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο Ερντογάν, για να καταστήσει πιο ξεκάθαρα τις τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πιο μεθοδικός και πρακτικός από τον Ερντογάν, έχει προ πολλού δρομολογήσει, όντας υπουργός Εξωτερικών της χώρας, την εφαρμογή των σχεδιασμών στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα επιδιώκει διά της επιβολής νέων τετελεσμένων να προωθήσει μια φόρμουλα με δυο άξονες. Στην περίπτωση συμφωνίας, που δεν διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα, η λύση να έχει σαφή συνομοσπονδιακά στοιχεία, ώστε ο στρατηγικός έλεγχος του νησιού να αφορά το σύνολο της χώρας. Ο δεύτερος άξονας αφορά το σενάριο τη μη λύσης, που θα σημαίνει την εδραίωση της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή, μέσω κάποιων βημάτων που άρχισαν ήδη να γίνονται.

Σε αυτή τη φάση και με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας 2013-2015, δημιουργούνται νέα τετελεσμένα επί του εδάφους καθώς πρόνοιες του, συνιστούν στην πράξη βήματα προσάρτησης των κατεχομένων, χωρίς όμως αυτό να αναφέρεται ποσώς. Είναι σαφές πως ενισχύεται και εδραιώνεται το τουρκικό στοιχείο σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Και πληθυσμιακά και στο πεδίο της οικονομίας και της διοίκησης. Για το θέμα του δημογραφικού, η σχετική αναφορά στο πρωτόκολλο είναι «ελεγχόμενη και προγραμματισμένη ανάπτυξη του πληθυσμού». Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, την 1η Σεπτεμβρίου, κάλεσε τα τουρκοκυπριακά κόμματα, να μην προβάλλουν εμπόδια στην παραχώρηση «υπηκοότητας» σε Τούρκους έποικους. Είναι σαφές από το πρόγραμμα/πρωτόκολλο, πως η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις, οι οποίες αφορούν πρωτίστως, την βαθμηδόν εφαρμογή του σχεδίου Β. Είναι σαφές πως η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις εξαγγελίες για προσάρτηση των κατεχόμενων, την ενσωμάτωση του στην Τουρκία. Όμως, από το πρόγραμμα που προωθεί, πολλά στοιχεία παραπέμπουν σε αυτή τη «λύση», χωρίς να την κατονομάζει για ευνόητους λόγους.

Το έργο μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, συνιστά μέρος αυτού του παιχνιδιού. Με τη μεταφορά, μεταγενέστερα και ηλεκτρισμού ρεύματος, η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία καθίσταται πλήρης και εσαεί.

Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει αρχίσει την εφαρμογή του περιβόητου σχεδίου Β΄στο Κυπριακό. Ένα νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο θα επισημοποιηθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη, θα «απελευθερώσει» τα χέρια της Άγκυρας να προχωρήσει απροκάλυπτα στους σχεδιασμούς της αυτές. Είναι, ίσως, γι αυτό που η διατήρηση της διαδικασίας, η λαθροβίωση των συνομιλιών, να εξυπηρετεί σε αυτή τη φάση τη Λευκωσία, η οποία παράλληλα να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο της ενέργειας. Ένας τομέας που ενδιαφέρει πολλές δυνάμεις, αλλά και την Τουρκία ενώ αλλάζει και τις ισορροπίες στην περιοχή και στο Κυπριακό.

Οι Βρυξέλλες ματαίωσαν το ταξίδι του Ναμί

ΤΟ ταξίδι του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, στις Βρυξέλλες ματαιώθηκε από τους Ευρωπαίους επειδή παρακολούθησαν τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επαφές του στο Λονδίνο. Περαιτέρω, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολούθησαν και τον τρόπο που επιχείρησαν να παρουσιάσει η τουρκική πλευρά τις συναντήσεις του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη βρετανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, υπήρξαν και παρεμβάσεις της Λευκωσίας, οι οποίες στις Βρυξέλλες έπιασαν τόπο σε αντίθεση με το Λονδίνο, που οι αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις έκλεισαν τα αυτιά τους. Οι Εγγλέζοι παρουσιάσθηκαν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις επαφές με τον Ναμί, αγνοώντας τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες της Λευκωσίας/ Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και πως θα υπάρξει από πλευράς της και συνέχεια.

Στις Βρυξέλλες είχε διευθετηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, την οποία ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά ενώ είχαν ζητηθεί και επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν. Ματαιώθηκαν όλες οι επαφές και από πλευράς του Ναμί αναφέρθηκε πως αυτό έγινε λόγω «των εξελίξεων στην Ουκρανία». Ισχυρισμός που δεν ισχύει.

Στις ΗΠΑ, πάντως, το πρόγραμμα Ναμί δεν έχει ξεκαθαρίσει. Από αμερικανικής πλευράς διαμηνύεται, χωρίς τούτο να είναι οριστικό, πως οι συναντήσεις θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα συναντηθεί, κατά πάσα πιθανότητα με τη Βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόου. Μέχρι στιγμής η αμερικανική πλευρά παρουσιάζεται κατευναστική προς τη Λευκωσία αν και δεν διαψεύδει οτιδήποτε αναφορικά με τις επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους. Ως εκ τούτου θα φανεί στην πράξη, που θα γίνουν οι επαφές Ναμί και ποιους θα συναντήσει.

Ψάχνει την επανεκκίνηση

Ο ΝΕΟΣ ειδικός σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο δεύτερο ταξίδι του στο νησί και τις επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρήσει να βρει τους τρόπους για επανεκκίνηση της διαδικασίας. Έχει ενώπιον του μια προβληματική διαδικασία, η οποία έχει «κολλήσει» τόσο στα θέματα της ουσίας όσο και στα λεγόμενα τεχνικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έχει ζητήσει από το νέο απεσταλμένο του κινητικότητα και αποτελέσματα. Παράλληλα, του έχει ζητήσει να αποφύγει επιμελώς τα λάθη του προκατόχου του. Τούτο, το τελευταίο, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, δεν θα είναι δύσκολο καθώς ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζεται μεθοδικός, προσεκτικός και δεν είναι συγκρουσιακός. Μένουν όλα αυτά να επιβεβαιωθούν όταν η διαδικασία προχωρήσει στα βαθιά. Μετά τη Λευκωσία αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: