Ο Κέρι σκέφτεται να πάει στη Λευκωσία, “τα είπε” με τον Αναστασιάδη




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξήλθε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σκέφτεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Η συνάντηση έγινε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ και διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. Από την πλευρά της, η αμερικανική πλευρά μίλησε για εποικοδομητική συνάντηση, που δίνει την ευκαιρία για «συγκρατημένη αισιοδοξία», αν και η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για υποχωρήσεις.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από αμερικανικής πλευράς η Victoria Nuland βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ΕυρωπαΪκές Υποθέσεις,  o JonFiner αναπληρωτής προσωπάρχης, ο Charles Kupchan διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης στο National Security Council, η JenPseki εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Amanda Sloat, βοηθός υπουργός Εξωτερικών. Από κυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης , ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κούλα Σοφιανού.

«Ήταν μια απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας βεβαίως η επικέντρωση της προσοχής ήταν στην νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για μια λύση του κυπριακού, για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Αλλά δεν περιοριστήκαμε μόνο στο κυπριακό αλλά και στη προστασία- όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών- των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως βεβαίως και την οικονομική κατάσταση της χώρας όπως διαμορφώνεται σαν αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία. Θα πρέπει να πω ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση των θέσεων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα αρχών θα πρέπει να εγκαταλείπονται. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πω ότι συνομιλήσαμε και κάναμε σημαντικές αναφορές και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στη περιοχή και ελπίζω ότι αν υπάρξουν οι εξελίξεις που προσβλέπει προς αυτές ο κ. Kerry, ενδεχόμενα, να υπάρξει και επίσκεψη στη Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους ελάχιστους μήνες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη εκ μέρους του κ. Κέρι και εκ μέρους της κυβέρνησης να διοριστεί κάποιος ειδικός συντονιστής ή προεδρικός απεσταλμένος, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Όχι δεν έχουμε μιλήσει για κάτι ανάλογο αλλά εν πάση περιπτώσει εξεδήλωσε και επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό έτσι ώστε το συντομότερο, σε ένα παρατεταμένο και απαράδεκτα σε αδιέξοδο πρόβλημα, να βρεθεί λύση του».

Σε άλλο ερώτημα ότι ο κ. Κέρι είχε πριν δέκα μέρες περίπου συναντήσεις με τη Τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα, στις οποίες από ότι είπαν οι Τούρκοι, συζητήθηκε και το Κυπριακό, έφερε κάποιο μήνυμα, κάποια θετική προσέγγιση εκ μέρους των Τούρκων; ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε:

«Έφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει. Και βεβαίως η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Γι’ αυτό και ο ρόλος μπορεί και να αναβαθμίζεται των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις εργασίες της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ενώ την Δευτέρα το απόγευμα θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Κατά την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη, πέραν βεβαίως της προσφώνησης της Γενικής Συνέλευσης, θα έχω μια σειράν επαφών με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, όπως επίσης και με Υπουργούς Εξωτερικών, είτε ο ίδιος, είτε ο Υπουργός Εξωτερικών. Θα είναι ένα βεβαρημένο, αλλά καθόλα χρήσιμο επταήμερο συναντήσεων.

Μεταξύ άλλων θα συναντηθώ με τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ, τον Πρόεδρο της Αρμενίας, αλλά και σειράν άλλων αξιωματούχων κρατών.

Θα έχω επίσης συνάντηση με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και γεύμα εργασίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθώ με μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, του Παγκοσμίου Ευρωπαϊκού Κογκρέσου, της ηγεσίας της AHEPA, του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας της Αμερικής.

Ερώτηση: Θα θέλατε σε σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη να μας δώσετε ένα πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχετε με τον Γενικό-Γραμματέα;

Πρόεδρος: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα που προσλαμβάνει με τις επισκέψεις των αρχηγών κρατών κατά τη Γενική Συνέλευση, βεβαίως θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα και μετά το διορισμό του Ειδικού Αντιπροσώπου του κ. EspenBarthEide, και αυτό που κατά την άποψη μου θα κυριαρχήσει είναι η σημασία των ουσιωδών συνομιλιών όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, οι οποίες όπως έχει συμφωνηθεί θα είναι διασταυρούμενες και θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, θεωρείται το Γενικό Γραμματέα ανεξάρτητο μεσολαβητή;

Πρόεδρος: Δεν τίθεται θέμα κανενός μεσολαβητού, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Συνεπώς κακώς γίνεται μνεία περί μεσολαβητών. Εις το κοινόν ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σαφώς καθορίζεται ότι αποκλείεται η επιδιαιτησία, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι προϊόν ελευθέρας βουλήσεως των αρχηγών ή ηγετών των δύο κοινοτήτων. Συνεπώς ούτε παρεμβάσεις τρίτων, ούτε επιδιαιτησία μπορεί να γίνει αποδεκτή. Βεβαίως οι ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν, άτυπες, προφορικές οι οποίες δεν θα είναι ποσώς δεσμευτικές, είναι ευπρόσδεκτες από όπου και αν προέρχονται. Ιδιαίτερα από όσους μπορεί να ασκήσουν επιρροή προς εκείνα τα κέντρα τα οποία φέρουν και το βάρος ευθύνης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: