Ο Ερντογάν διαψεύδει τον εαυτό του… Αγνόησε την Κύπρο




Σε μία μονολεκτική αναφορά στο κυπριακό περιορίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαιρετίζοντας χθες την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αντίθετα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της 20λεπτης ομιλίας σε επιθέσεις κατά το Ισραήλ και της Αιγύπτου και σε αιχμές κατά των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας – που χειροκροτήθηκαν – σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τις ψήφους του τρίτου κόσμου στις εκλογές για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων θέσεων του Σ.Α., για τη διετία 2015-16.

«Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο. Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν».

Στις αναφορές του για την περιοχή ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί πολύ σκληρά να οικοδομήσει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. «Δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή …»

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. για αδράνεια και χαρακτήρισε απαράδεκτο οι αποφάσεις τους να εξαρτώνται από την ψήφο ενός μονίμου μέλους. «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», ανέφερε.

Εκανε ευρείες αναφορές στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Γάζα και τους θανάτους και τραυματισμούς μικρών παιδιών και μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Σκληρή κριτική άσκησε και προς την Αίγυπτο και προσωπικά στον πρόεδρο Αλ Σίσι. Κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν έκαναν τίποτε και παρέμεινα παρατηρητές στην Αίγυπτο, όπου το άτομο που ηγήθηκε του πραξικοπήματος νομιμοποιήθηκε.

«Αν αυτός ήταν νόμιμος δρόμος προς την εξουσία, ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα Ηνωμένα Εθνη;».
Πάντως επέκρινε αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ και παράλληλα είπε πως ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης.

Αλαλούμ

Το ύφος κι τόνος της ομιλίας του Ερντογάν είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις όλες ενέργειές του στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, όπου ακόμη και στενοί του συνεργάτες δεν είναι σίγουροι για την γραμμή που θα κρατήσουν σε διάφορα θέματα. 

Για το αν θα συμμετάσχει ή όχι η Τουρκία στη συμμαχία των χωρών κατά του ISIL που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, υπήρξαν αντικρουόμενες δηλώσεις Ερντογάν και υπουργών του, οι οποίες εκνεύρισαν τους Αμερικανούς, με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να ζητά συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, με στόχο να λάβει καθαρές απαντήσεις. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι και το κυπριακό.

Παρότι το τελευταίο 24ωρο η συνάντηση ήταν στον αέρα, με τους Τούρκους διπλωμάτες να δηλώνουν στους δημοσιογράφους τους ότι ίσως δεν γίνει γιατί ο Ερντογάν είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Ομπάμα, στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ και ξεκαθάρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του ISIL, τελικά διευθετήθηκε αργά την Τετάρτη, για τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

To δεύτερο διπλωματικό αλαλούμ προκλήθηκε με την Αίγυπτο, καθώς Τούρκοι επίσημοι διέρρευσαν ότι ο Ερντογάν έχει καλέσει «για καφέ» τον Αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη.

Το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δέχονται τη συνάντηση και σε διαβούλευση με του Τούρκους θα διευθετηθεί. Τρεις ώρες αργότερα σύμβουλος του Τούρκου προέδρου διέψευσε ότι θα γίνει συνάντηση, λέγοντας ότι δεν την έχουν ζητήσει οι Αιγύπτιοι.

Το τρίτο επεισόδιο σχετίζεται με την ακύρωση συνάντησης του Τούρκου προέδρου με την ηγεσία του  Παγκόσμιου Εβραϊκού Φόρουμ, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα δει και την εβραϊκή οργάνωση και εκπροσώπους των Αρμενίων της Αμερικής. Τίποτε από τα δύο δεν έγιναν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA – UN Photo/Cia Pak

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: