Ο Μπαν κι Μουν είδε Αναστασιάδη και Ερντογάν




Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν. Ο διορισμός του νέου ειδικού αντιπροσώπου, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, έδωσε ώθηση στη διαδικασία, στην οποία επενδύουν πολύ και οι Αμερικανοί. Μετά την αναχώρηση του κ. Αναστασιάδη, ο γενικός γραμματέας υποδέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ευχαριστημένος και ικανοποιημένος επειδή, όπως είπε, του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού. Επίσης, είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από τον ίδιο το Γ.Γ. τη δική του αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για να συμβάλει και να βοηθήσει, αρχικά μέσω του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ηγέτη «έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις». Εξήγησε ότι με τη λέξη εμπλεκομένους εννοεί και την ίδια την Τουρκία, όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Μπαν κι Μουν δήλωσε ότι «συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Διπλωματική πηγή τόνισε ότι ο Γ.Γ. «αναγνώρισε το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και συνάντησε αμέσως μετά».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο Γ.Γ. συζήτησε με τον κ. Ερντογάν «τη πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως κι ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

Αναφορικά με τη συνάντηση του με αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η πραγματική αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου».

«Ανέπτυξα εν εκτάσει», δήλωσε, «τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητα μας να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη λύση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα».

PHOTO UN – Eskinder Debebe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: