Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα: Δήλωση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Ευάγγελου Σέκερη

FILE PHOTO: A wide view of the General Assembly’s 53rd plenary meeting. Credit UN Photo, Manuel Elías




«Το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος κινδυνεύει να παρερμηνευθεί ως μήνυμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την περιφερειακή συμφιλίωση και το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη Ευάγγελος Σέκερης, αιτιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση της Αθήνας να απόσχει από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας Περισυλλογής και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα.

Περαιτέρω αιτία ανησυχίας για την Αθήνα απετέλεσε η χρονική συγκυρία κατάθεσης του ψηφίσματος.

«Το ψήφισμα κατατέθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από την απόφαση της ΕΕ», αναφέρεται στη δήλωση του Μονίμου Εκπροσώπου της Ελλάδος στον ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις ανεξάρτητων δικαιοδοτικών αρχών όσον αφορά τη Σρεμπρένιτσα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2007, η οποία αναφέρει ρητά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία.

Παράλληλα, αναγνωρίζει τη σημασία της καθιέρωσης μίας διεθνούς ημέρας μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, «μιας τραγωδίας που άφησε βαθιά και οδυνηρή πληγή στην περιοχή μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του κ. Σέκερη.

  • Στην αιτιολόγηση επισημαίνεται, επίσης ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει αφοσιωμένη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στον αγώνα κατά της άρνησης της Γενοκτονίας και του εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Όμως για την χώρα μας, η προτεραιότητα σήμερα, σε μία εποχή σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που προωθούν την αποκλιμάκωση και την ενότητα, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος προς ένα κοινό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή.

«Η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των Δυτικών Βαλκανίων είναι μόνο εντός της ΕΕ», επισημαίνει καταληκτικά στη δήλωσή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Γαραντζιώτη Γ.
Νέα Υόρκη, United States

Ο ΟΗΕ ψήφισε την 11η Ιουλίου ως «ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», με πρωτοβουλία της Γερμανίας: Ελλάδα και Κύπρος απείχαν – Πένθιμες καμπάνες στη Σερβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: