Κασουλίδης: Αδιευκρίνιστη η στάση της Τουρκίας για Κύπρο




Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

«Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από εμάς. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα γίνουν οι προσπάθειες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις μέχρι στιγμής επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνόδευε των πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως έχει διαπιστώσει ότι «ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε την διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι θα ενεργοποιηθούν στο κυπριακό.

«Λένε ότι θα ενεργοποιηθούν. Τώρα δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. Άιντε. Άρα ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Espen Barth Eide κι αυτοί θα ενισχύουν το ρόλο του».

Ερωτηθείς για την πρόθεση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι να επισκεφθεί την περιοχή, την συνέδεσε με εξελίξεις που θα γίνουν στο κυπριακό.

«Πρώτα – πρώτα όταν δείτε την επίσκεψη Κέρι να πραγματοποιείται σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις. Άρα αν έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, θα τις ωθήσει ακόμα περισσότερο η επίσκεψη.

Σε ερώτηση αν με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών τους είναι πιθανόν οι Αμερικανοί να θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

« Εγώ κατάλαβα ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε αμφιβολία αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται, ή επηρεάζεται, ωστόσο είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η συνεργασία των ΗΠΑ και την επιδιώκει.

«Νομίζω αυτή τη στιγμή επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους αδελφούς μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Έχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί».

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θέλει απλά κάποια επιτυχία, αλλά «θέλει να στραφεί ξανά προς την ΕΕ και επομένως αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα προβλήματα και προσκόμματα στο δρόμο της είναι το ανοικτό κυπριακό».

ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη,  σειρά επαφών και συναντήσεων καθώς και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στο γεύμα με τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο AbdelFattahElSisi, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου TammamSalam, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών PhilipHammond και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ.

Εξάλλου είχε χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Γεωργίας, της Αργεντινής, της Αγκόλας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Μαλαισίας και  χωριστές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Αντικείμενο των διμερών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών ήταν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, οι διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, οι υποψηφιότητες σε διεθνή σώματα, η μεταρρύθμιση της Κοινοπολιτείας και η αναπτυξιακή ατζέντα των ΗΕ μετά το 2015.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ, όπου συζητήθηκαν θέματα προώθησης του κυπριακού και οι διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στο Ευρωατλαντικό δείπνο που προσέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και έλαβε μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προετοιμασία κοινών θέσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συμμετείχε επίσης στην 9η διεθνή συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης για θέματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Κασουλίδης  ήταν επίσης φιλοξενούμενος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής όπου μίλησε με θέμα τη τρομοκρατία και τις ασύμμετρες απειλές που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραχώρησε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τέλος ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη τη Σύμβαση “Minimata” για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια δεσμευτική σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις τοξικές, αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης υδραργύρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: