Ενοχλημένος αλλά δέχθηκε ραντεβού




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σαφώς ενοχλημένη είναι η Αθήνα με την επίθεση που δέχθηκε από το νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενοχληθεί για την προσπάθεια Ερντογάν να εξισώσει τις ευθύνες της κατοχικής χώρας του με αυτές της Ελλάδος, που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες για την Κύπρο. Ενοχλημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση και από τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ερντογάν το θέμα της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ίδιο, που διαβιβάσθηκε μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Πληροφορίες από την Αθήνα επιμένουν πως ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αποδεχθεί τη διευθέτηση της συνάντησης, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν τουρκικό αίτημα, για «να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον Ερντογάν».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το νέο Τούρκο Πρόεδρο πως οι σχέσεις των δυο χωρών δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν η Άγκυρα παραμένει στο ίδιο μήκος κύματος και συνεχίσει τις ίδιες συμπεριφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναφέρει στον Ερντογάν ότι οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με άλυτο το Κυπριακό. Δεν αναμένεται να είναι μακρά συνάντηση, καθώς «δεν έχουν και πολλά να πουν», όπως ανέφερε με νόημα αρμόδια πηγή στην Αθήνα.

Χθες, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Ερντογάν. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, Αναστασιάδης και Σαμαράς αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τα αποτελέσματα της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, την περασμένη Δευτέρα. Κυρίως, στάθηκαν στη συμπεριφορά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεταφέρει το οποιοδήποτε μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, τα όποια μηνύματα θέλησε να στείλει η Λευκωσία, υποδείκνυαν αρμόδιες πηγές, περιλαμβάνονται στην επιστολή Αναστασιάδη προς Ερντογάν, την οποία ο τελευταίος επέλεξε να την αγνοήσει προκλητικά.

Στη σύνοδο της Ουαλίας θα μεταβούν μαζί με τον κ. Σαμαρά, ο Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο Υπουργός Άμυνας, και προτεινόμενος νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς είχε χθες συνάντηση 45 λεπτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπούλια για τα δεδομένα ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το πρωί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Αναστασιάδη.

ΟΗΕ: Αρχίζει το πήγαινε-έλα ο κ. Eide

Ο ΝΕΟΣ ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, φθάνει αύριο στην Κύπρο και το απόγευμα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κοινή συνάντηση των δυο πλευρών με το κ. Eide, που θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5-8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο,  δεν αποκλείεται ο αξιωματούχος του ΟΗΕ να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο πριν την αναχώρηση του Προέδρου για τη Νέα Υόρκη για κοινή συνάντηση.

Στην αντίπερα όχθη, ο Έρογλου δήλωσε χθες πως «η τ/κ πλευρά έχει πρόταση όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντηθούν πριν την 20η Σεπτεμβρίου», λέγοντας ότι μετά από αυτή την ημερομηνία θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη. Ο κατοχικός ηγέτης, είπε ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού συνεχίζονται, δεν κατέρρευσαν, και ότι οι δύο ηγέτες δεν μπορούσαν να συναντηθούν προχθές και η συνάντηση αναβλήθηκε.

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά εργάζεται για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες χωρίς καμία προϋπόθεση, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να θέσει κάποιες προϋποθέσεις και έτσι καθυστερεί τη διαδικασία των συνομιλιών.Ο κατοχικός  ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά παρουσιάζει προτάσεις σκεπτόμενη τα δίκαια της άλλης πλευράς ως επίσης, και πρόσθεσε ότι με την ίδια ευαισθησία πρέπει να συμπεριφερθεί και η ε/κ πλευρά.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΠΑΚΟΥ

ΣΤΟ Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε  τη δεύτερη επίσκεψή του, ως Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες ήταν, κυρίως η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, η κατασκευή του ΤΑΝΑΡ και το θέμα του κινήματος Γκιουλέν, «το οποίο θα πρέπει να εμποδίσουν, ώστε να μη δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες είπαν ότι έχει οριστεί η 20 Σεπτεμβρίου, ως ημερομηνία τελετής εγκαινίων για την έναρξης κατασκευής του TANAP.

Διέταξε αύξηση του πληθυσμού, διά της καθόδου εποίκων

Ο νέος Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, την περασμένη Δευτέρα, φέρεται να έχει υποδείξει προς το κατοχικό καθεστώς να αυξήσει τη ροή εποίκων από την Τουρκία.

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας δεν διαψεύστηκε, αντίθετα εμμέσως έχει επιβεβαιωθεί και φαίνεται να αποτελεί μια από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η Άγκυρα στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», ( το ρεπορτάζ είχε τον  πηχυαίο τίτλο “Έτσι διέταξε” ), κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν ζήτησε συγκεκριμένα από τα πολιτικά κόμματα να αυξήσουν τον πληθυσμό και να μην δημιουργούν εμπόδια στην παραχώρηση “υπηκοοτήτων”.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε τα πιο πάνω σε συνάντηση που είχε με όλα τα κόμματα των κατεχομένων, την οποία οργάνωσε η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Στη συνάντηση φέρεται να έχει επισημάνει πως ο πληθυσμός στα κατεχόμενα πρέπει «να μη σταθεί πίσω από αυτό τον ελληνοκυπρίων», εννοώντας προφανώς ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος- Ενωμένες Δυνάμεις, Κουτλάι Έρκ, κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα τούτο και συγκεκριμένα τις υποδείξεις του Τούρκου Προέδρου προς τα κόμματα.  «Εάν η αύξηση του αριθμού των ‘’υπηκοοτήτων’’ προκαλεί προβλήματα υπάρχει ανάγκη για νέες διευθετήσεις. Δεν είναι ορθό να αυξηθεί ο αριθμός των ‘’υπηκοοτήτων’’ απλώς λόγω του ότι κάποιος το έχει προτείνει» είπε ο κ. Ερκ. Ο Κουτλάι Έρκ με την τοποθέτησή του αυτή από τη μια επιβεβαιώνει πως υπήρξαν υποδείξεις  αυτού του περιεχομένου από τον Ερντογάν και από την άλλη εκφράζει τη διαφωνία του με τις εντολές του νέου Προέδρου της Τουρκίας. Ο Έρκ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος είπε τα εξής: «Εάν λέγετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό τότε δεν μπορείτε να διαβάσετε το μέλλον εφόσον τα κράτη στα νησιά δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ηλεκτρισμό».

Επίσης, αξιολογώντας την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ο Κουτλάι Ερκ είπε ότι πιο περιεκτικές δηλώσεις θα μπορούσαν να αναμένονται ( εννοεί προφανώς σε σχέση με αυτές του Ερντογάν),  αλλά «δεν νομίζω ο κ. Νταβούτογλου να εισέλθει σε βάθος».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο θέμα της ιθαγένειας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως θα πρέπει όσοι σήμερα κατέχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, να είναι πολίτες του κράτους που θα προκύψει μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Αυτή η θέση, σαφώς και παραπέμπει στη γνωστή προσέγγιση της τουρκικής πλευράς για νομιμοποίηση της αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Κοντολογίς, να καταστήσει πολίτες της ευρωπαϊκής Κύπρου τους εποίκους, μέσα από μια διαδικασία νομιμοποίησης-πακέτο. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι πως δεν είναι όλοι οι έποικοι «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, ωστόσο, αυτό ισχύει εν μέρει. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των εποίκων είναι «υπήκοοι» ενώ είναι γνωστό ότι πριν από τις τελευταίες ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα είχαν γίνει μαζικές «πολιτικογραφήσεις», γεγονός που αποτέλεσε και «προεκλογική» αντιπαράθεση.

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ Τ/Κ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΣΕΝΕΡ ΕΛΤΖΙΛ

ΟΙ τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και αυτό καταδεικνύουν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ελτζίλ ανέφερε πως η παραχώρηση «υπηκοότητας» στους Τούρκους εποίκους, οι δηλώσεις για παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία για αύξηση της οικονομικής εξάρτησης, καταδεικνύουν πως η αποικιοκρατική πολιτική θα συνεχίσει να αυξάνεται.«Η κοινωνική ύπαρξη των Τ/κ βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο κ. Ελτζίλ, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματά τους παραχωρούνται στην Τουρκία από τους πολιτικούς του κατοχικού καθεστώτος.Επέκρινε ακόμη τη δήλωση Ερντογάν για τις εγγυήσεις και σημείωσε πως η ευθύνη μιας εγγυήτριας χώρας αφορά όλους τους Κυπρίους.Ο κ. Ελτζίλ σημείωσε τέλος πως ο κ. Ερντογάν «δεν είναι γνώστης του διεθνούς δικαίου και έχει μια συμπεριφορά κατακτητή, βλέποντας την Κύπρο ως αποικία».

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: