Αυξάνονται οι πιέσεις στην Αγκυρα, οι Κούρδοι κατά Ερντογάν




Τη μεταστροφή της Τουρκίας ως προς την ανάληψη ενός ενεργότερου ρόλου στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, λόγω της πίεσης που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση από Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους, προβάλλει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των Joe Parkinson και Jay Solomon στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «U.S. Turns Up the Heat on Turkey Over Islamic State».

Χθες, τονίζεται, ο Πρόεδρος Barack Obama κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan από το Air Force One και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διαβουλεύονται πιο εντατικά σχετικά με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Joe Biden συναντήθηκε χθες με τον κ. Erdogan στη Νέα Υόρκη.Οι εν λόγω επαφές ακολούθησαν άλλες συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχία για το ότι η Τουρκία αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος στην εκστρατεία κατά του ISIS, άσκησαν πιέσεις προκειμένου η χώρα να ενταχθεί επίσημα στον συνασπισμό δυνάμεων κατά του ισλαμικού χαλιφάτου.

Όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν τις χθεσινές συναντήσεις με τον κ. Erdogan, «η Τουρκία εξετάζει ακόμη το ποια θέση θα τηρήσει», ενώ σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, πρώην Τούρκο διπλωμάτη και νυν συνεργάτη του Carnegie Endowment στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προσφερθεί να συμμετάσχει στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών. Ωστόσο, μπορεί να επιτρέψει τη χρήση της βάσης του Incirlik στη νότια περιοχή της χώρας που απέχει λιγότερο από 300 μίλια από τη Ράκκα της Συρίας. Η συγκεκριμένη επιλογή, τονίζεται, θα προσφέρει στα αμερικανικά καταδρομικά και πυραυλικά συστήματα αυξημένο χρόνο συγκριτικά με αντίστοιχες βάσεις στην Ιορδανία και τον Περσικό κόλπο και θα αυξήσουν τις δυνατότητες των αμερικανικών επιθέσεων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές.

http://online.wsj.com/articles/turkey-considers-more-active-role-against-islamic-state-1411690526

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η προέλαση του ISIS στη Συρία, που προκάλεσε την φυγή κουρδικών πληθυσμών προς την Τουρκία αλλά και την έλευση Κούρδων μαχητών στη Συρία για την ενίσχυση των ομοεθνών τους, έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Κούρδων-Ερντογάν, μετά την προσπάθεια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας να παρεμποδίσουν την μετάβαση των Κούρδων μαχητών, υποστηρίζει ο Selcan Hacaoglu σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα στο BLOOMBERG με τίτλο «Kurds Turn on Erdogan Amid Border Chaos».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η νέα τροπή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας διαμορφώνει μια συμμαχία η οποία διαθέτει τη δυνατότητα αναμόρφωσης της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κατορθώσει να κερδίσει τη στήριξη των Κούρδων μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε για την παροχή ευρύτερων δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα. Τώρα όμως οι επιθέσεις των Ισλαμιστών έχουν ενώσει τους Κούρδους της περιοχής –υπάρχουν μειονότητες στο Ιράκ, στο Ιράν, στη Συρία και στην Τουρκία- στην καταδίκη των πράξεων και στην αλληλοϋποστήριξή τους, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την στέγαση και σίτιση των προσφύγων. Κατηγορούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση ότι ευνοεί το Ισλαμικό Κράτος σε σχέση με τους Κούρδους μαχητές που το πολεμούν, επιτρέποντας πχ τους τζιχαντιστές να διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα, ενώ αντίθετα παρεμποδίζουν τους Κούρδους, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τουρκία.

Η Τουρκία «επιχειρεί να καταπνίξει» την αυτόνομη περιοχή που αναδύεται στη Συρία, δήλωσε ο Sebahat Tuncel, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος PDP, στο Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική αυτή θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με τους Κούρδους της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι, η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς δικό της κράτος, έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες τα τελευταία χρόνια. Έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στο πλούσιο σε ενεργειακές ύλες βόρειο Ιράκ μετά την ήττα του ιρακινού στρατού από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας που δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος για να κηρύξουν την αυτονομία τους πέρυσι το Νοέμβριο, υπό την ανοχή του Άσσαντ, ο οποίος δεν ελέγχει πλέον τη συγκεκριμένη περιοχή. Στο Suruc και σε άλλες κουρδικές περιοχές εντείνεται η οργή κατά του Ερντογάν καθώς η προέλαση του ISIS απειλεί τις κατακτήσεις των Κούρδων. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος του Suruc, Mustafa Denktas, η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος αναζητώντας πρόφαση για τη δημιουργία μιας στρατιωτικοποιημένης ουδέτερης ζώνης.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-25/kurds-turn-on-erdogan-amid-border-chaos.html

Photo by Sabah

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: