Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν τα βρήκαν στην ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρογλου, της ερχόμενης Τρίτης, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, παρά το γεγονός ότι συζητούσαν χθες για τέσσερις ώρες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά όπως συμφωνηθεί η μεθοδολογία να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει και να περάσει σε μια νέα φάση.

Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα μεθοδολογίας και πως η διαδικασία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο λεγόμενο πάρε-δώσε. Κοντολογίς, να υιοθετηθεί ο οδικός χάρτης, που έχει καταθέσει ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες. Μετά τη διαφωνία αυτή, τα Ηνωμένα Έθνη θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν χωριστές επαφές με τους δυο διαπραγματευτές ώστε να εξευρεθεί «κοινός τόπος», ενόψει και της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τρίτη.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η μετάβαση στα κατεχόμενα του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Δευτέρα, ένα δηλαδή 24ωρο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου, δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια αβεβαιότητα. Κι αυτό επειδή το δίδυμο Έρογλου και Οζερσάι, θα αναμένει και τις επίσημες τοποθετήσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα.

Πάντως, ο Οζερσάι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε πως συζήτησαν το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη νέα φάση των συνομιλιών και μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Είπε ακόμα ότι «στη συνάντηση των ηγετών» της ερχόμενης Τρίτης,  «η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει τα θέματα και αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα αρχίσει μια νέα φάση με πιο καθαρή εικόνα». Ανέφερε ότι υφίστανται οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα και στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε ομόσπονδο επίπεδο. Ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για γεφύρωση των διαφορών στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για να λύσουν τα προβλήματα.

Περαιτέρω ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για το νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε επί τούτου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι ο διορισμός αυτός πριν από τη νέα φάση είναι καλή εξέλιξη. Ανέφερε επίσης ότι η τ/κ πλευρά αναμένει το νέο Eιδικό Σύμβουλο να διατηρήσει τη διαδικασία στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί. Διερωτώμενος κατά πόσο ο νέος Σύμβουλος γνωρίζει το Κυπριακό καλά ή όχι, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα δώσει σε κανένα την ευκαιρία να καθυστερήσει τη διαδικασία.

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων, ήταν η  προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις 2 Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς για τη συνάντηση Μαυρογιάννη – Οζερσάι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο είπε πως οι διαπραγματευτές συζήτησαν και τα επόμενα βήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΗΕ

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές αντάλλαξαν απόψεις επί της μεθοδολογίας και της πορείας απ` εδώ και μπρος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης συνάντησης των ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει ο κ. Μποναρντό, τα Ην. Έθνη θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές τις επόμενες ημέρες συνεχίζοντας την προετοιμασία για τη συνάντηση των ηγετών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: