Να πληρώσει η Ε.Ε. τις ζημιές από το εμπάργκο
Στα 178 εκατομμύρια ευρώ (αγροτικά προϊόντα, τυποποιημένα τρόφιμα, βιοτεχνικά προϊόντα) υπολογίζει (με μια πρώτη εκτίμηση) ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τις απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές από τις απαγορεύσεις εισαγωγών που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι «η ζημιά αυτή προκύπτει ευθέως και ως αντίποινα στην πολιτική που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Ουκρανίας» και γι’ αυτό με ερώτηση του στο Ευρωκοινοβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να μάθει «πότε θα ενεργοποιήσει τους σχετικούς κανονισμούς για την αποζημίωση των πληγέντων Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και βιοτεχνών».

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει πως «θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία από την απόλυση εργαζομένων στις αντίστοιχες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και λοιπές επιχειρήσεις. Περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί από την ενεργοποίηση ενεργότερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ για την αντιμετώπιση της μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των εξαγωγέων/παραγωγών με αντικείμενο το ρωσικό εμπάργκο

Την άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων φρούτων, που έχουν μείνει στα ψυγεία των συνεταιρισμών, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, ζητούν οι εξαγωγείς/εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς, όπως αποφάσισαν στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στη Βέροια.

“Οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας, Κώστας Παναγιωτίδης και Πέλλας, θεόδωρος Θεοδωρίδης, πρέπει να δώσουν άμεσα την εντολή για την έναρξη της απογραφής”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης και υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση,τις οποίες στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες.

Ενώ εκατοντάδες νταλίκες με φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών, που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, οι παραγωγοί ζητούν -μετά την απογραφή- τη βιολογική καταστροφή όσων φρούτων έχουν αλλοιωθεί και τη διάθεση “στην ευχέρεια του κράτους” όσων κριθεί ότι μπορούν πράγματι να διατεθούν προς κατανάλωση, πχ, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, αλλά και άλλων πληττόμενων κλάδων από το εμπάργκο -π.χ., μεταφορέων, εταιρειών παραγωγής υλικών για τη συσκευασία των φρούτων κτλ- η οποία θα συνεδριάσει αύριο, στη μία μετά το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, προκειμένου να συντάξει υπόμνημα.

Το υπόμνημα, που θα χρησιμεύσει ώς βάση συζήτησης σε επικείμενη (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, θα “συμπυκνώνει” σε ένα κείμενο τα κυριότερα αιτήματα και προτάσεις του κλάδου, τα οποία είναι οι εξής: α)απογραφή και απόσυρση των φρούτων κατά τον τρόπο που ήδη αναφέρθηκε, β)αποζημίωση των παραγωγών στη βάση του μοντέλου, που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για τη ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli, γ)επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των πληγεισών αγροτικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δ) εξέταση της δυνατότητας -σε συνεργασία με τις τράπεζες- για χρηματοδότηση μεμονωμένων αγροτών, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουν έσοδα “ούτε για να επιβιώσουν”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Γιαννακάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επισήμανε: «Παρακολουθούμε με ανησυχία την εμφάνιση ψυχροπολεμικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις τους στον τόπο μας […]ακυρώνουν πολλές προσπάθειες ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Πρέπει να καταμετρηθούν οι ζημιές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά πρέπει να προβλεφθεί διαλογή, συγκέντρωση και διανομή στους αδύναμους συμπολίτες μας. Τόσο για την παραγωγή που έφυγε και γυρίζει, όσο και για εκείνη που αναμένεται να παραχθεί, απαιτείται συνολική πρόβλεψη για την περίοδο ισχύος των περιορισμών. Από αύριο πρέπει να τεθούν σε άμεση κινητοποίηση κράτος και φορείς ώστε να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναζήτησης εναλλακτικών εξαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και η στροφή σε λιγότερο ευαίσθητες σε γεωπολιτικούς κινδύνους αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες”. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της ΕΕ και του τραπεζικού συστήματος για την άμεση χρηματοπιστωτική στήριξη των απαιτουμένων μεταρρυθμίσεων._

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αλεξάνδρα Γούτα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: