Η ανάπτυξη και το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη επιμέλεια, όπως σας έχω πει, τις περί τα οικονομικά θέσεις, απόψεις και προτάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ήταν ασφαλώς δυνατό ν’ αγνοήσω τις σχετικές του Γ. Δραγασάκη. Δυστυχώς, όμως, ούτε κι αυτές στάθηκαν ικανές να λύσουν κάποιες σοβαρές απορίες μου.

Οπως είναι, για παράδειγμα, η ανεξήγητη για κάθε λογικό άνθρωπο αισιοδοξία ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε το Μνημόνιο να καταργείται, τη λιτότητα να τερματίζεται και τους Ευρωπαίους να μας χαρίζουν πάνω από το 50% του χρέους και παράλληλα να μας εξασφαλίζουν και άλλους πόρους.

Αλλά εκείνο που για μια ακόμη φορά προκάλεσε τον προβληματισμό μου είναι αυτή η μόνιμη πλέον σιγή γύρω από το θέμα των επενδύσεων. Θα γίνονται επενδύσεις αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι από ποιους και γιατί; Οσο κι αν έχω αναζητήσει στις κατά καιρούς απόψεις των ειδικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω βρει μια στοιχειωδώς πειστική απάντηση. Το μόνο σχετικό που έχω εντοπίσει είναι τις απειλές για όποιους διανοηθούν να επενδύσουν σε τομείς ή δραστηριότητες που ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες τους θεωρούν αδιαπραγμάτευτη περιουσία του Δημοσίου.

Αν, λοιπόν, σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΚΟ και δημόσιες παραλιακές ή άλλες εκτάσεις αποκλείεται η αναπτυξιακή δραστηριότητα ξένων, τότε πού θα επιτραπεί και ποιες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν; Γιατί εξυπακούεται, υποθέτω, πως ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ θ’ αναγνωρίζουν ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα επενδύσει κάποιος τα χρήματά του στην Ελλάδα θα είναι για να κερδίσει και για κανέναν άλλο λόγο. Βεβαίως υπάρχει και η προοπτική των επενδύσεων από αποκλειστικά ελληνικά κεφάλαια, αλλά και στην περίπτωση αυτή ?ή μάλλον πολύ περισσότερο στην περίπτωση αυτή? δεν θεωρώ πιθανό να κινηθεί κάποιος με άλλο κίνητρο πέραν εκείνου του κέρδους.

Και μοιραία γυρίζουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Θα μας πληροφορήσουν κάποτε οι ασχολούμενοι με το οικονο­μικό μέλλον του τόπου παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ποια αναπτυξιακή πολιτική σκοπεύουν ν’ ασκήσουν και σε ποια κεφάλαια θα στηριχτεί ή θα πρέπει να δεχτούμε πως θα ισχύσει και στην περίπτωση αυτή το γνωστό θρησκευ­τικό δόγμα «πίστευε και μη ερεύνα».

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: