Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο Προβόπουλος για την Proton




Εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς, με την ιδιότητα του υπόπτου, καλείται να δώσει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σχετικά με την απόφασή του να εγκρίνει την εξαγορά ποσοστού 31,3 % της Proton Bank, το οποίο μέχρι τότε κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το Μάρτιο του 2010.

Αυτό επισημαίνει ο LandonThomas Jr., σε άρθρο του στο ιστολόγιο της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Former Greek Central Banker Questioned on Bank Sale». Ο κ. Προβόπουλος δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν κατηγορίες και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επωφελήθηκε από τη συναλλαγή. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, η παράβαση καθήκοντος σε θέματα οικονομικής διαχείρισης θεωρείται κακούργημα και εφόσον οι εισαγγελείς αποφασίσουν ότι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραβίασε το καθήκον του, ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την ελληνική δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Lagarde και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή 20ετούς κάθειρξης  για δωροληψία στο πλαίσιο αμυντικών προγραμμάτων.

Ωστόσο, μια δικαστική υπόθεση με πρωταγωνιστή ανώτατο Έλληνα τραπεζικό αξιωματούχο έρχεται σε μια πολύ ευάλωτη χρονική περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σωρεία μη εξυπηρετούμενων δανείων. Tέλος, αναφορά γίνεται στην απόφαση της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά να αντικαταστήσει την περασμένη άνοιξη τον κ. Προβόπουλο με τον πρώην ΥπΟικ Γ. Στουρνάρα, παρά τη σαφή επιθυμία του πρώτου να παραμείνει στη θέση του για μια επόμενη 6ετία.

http://dealbook.nytimes.com/2014/08/06/former-greek-central-banker-questioned-on-bank-sale/?_php=true&_type=blogs&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: