Βαθιά ανησυχία για τα “κόκκινα δάνεια” – Σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου




Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν ο βασικός άξονας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, στην οποία αναφέρονται το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

«Υπό αυτό το φως συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία και πως, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση.

Επίσης προανήγγειλε νέα «εργαλεία» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες.

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώθηκε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων πάσης φύσεως, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών, καθώς επίσης και στο σκέλος των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας.

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πρόβλημα και η κατεύθυνση, με βάση και την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμα και πέραν του πλαισίου της ΤτΕ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και αποτελεσματικές αποφάσεις για την προστασία όλων των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, μέσω της ρευστότητας στην αγορά, δηλαδή στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και η πλευρά των τραπεζών ανέλαβαν να φέρουν για τα δύο αυτά θέματα κάποια ολοκληρωμένα σχέδια το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν πως ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι, με βάση και τις αναλύσεις που έχει κάνει ο κ. Ρέγκλινγκ το προηγούμενο διάστημα, το χρέος με τις παραμετρικές αλλαγές για τις οποίες έχουν μιλήσει και οι δύο, μπορεί να είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: