Τρόικα: Τελικά συμφώνησε για την 5η αξιολόγηση




Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ) με δήλωσή της που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με τις κυπριακές Αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει η δήλωση, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Λευκωσία την περίοδο 14-25 Ιουλίου για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, το οποίο υποστηρίζεται με οικονομική στήριξη από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ. Το πρόγραμμα της Κύπρου αποβλέπει στη διασφάλιση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για να διασφαλιστεί η ευημερία του πληθυσμού με την αποκαταστάσηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη της μακροχρόνιας ανάπτυξης, αναφέρει η Τρόικα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, επήλθε συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. «Οι κυπριακές Αρχές εξακολούθησαν να πληρούν τους δημοσιονομικούς στόχους με σημαντική άνεση το πρώτο ήμισυ του έτους ως αποτέλεσμα της προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού», τονίζεται.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα οι τράπεζες προχώρησαν με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και άντλησης κεφαλαίων, ενώ η εποπτική παρακολούθηση των δράσεων τους, αλλά και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν ενισχυθεί.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν: οι κυπριακές Αρχές εφάρμοσαν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προβλέπει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για όσους το χρειάζονται και  έλαβαν μέτρα με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης είσπραξης εσόδων και ενίσχυσαν τις εξουσίες της διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρει.

Αναφορικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, υπογραμμίζει ότι παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση. «Οι κυπριακές Αρχές ακολούθησαν μια προσεκτική δημοσιονομική πολιτική που επέτρεψε την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων με συνέπεια», τονίζει, προσθέτοντας ότι αυτή η προσεκτική προσέγγιση θα πρέπει να συνεχιστεί υπό το φως ορισμένων κινδύνων. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει να βασιστεί σε συντηρητικά σενάρια, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική ουδετερότητα της νέας μεταρρύθμισης για το σύστημα πρόνοιας και να εκπληρωθεί με ομαλό τρόπο ο στόχος για μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018 το οποίο θα θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία, επισημαίνεται.

Η Τρόικα αναφέρει επίσης ότι οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Με την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή του, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προστασία. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διοίκησης είσπραξης εσόδων με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενσωμάτωση των δύο φορολογικών διοικήσεων σε μια  ενοποιημένη και πιο αποτελεσματική διοίκηση. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί από συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διοίκησης σε σχέση με το δημόσιο χρέος και τους δημοσιονομικούς κινδύνους, τονίζει. Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον οικονομικό τομέα, η προσέλκυση επενδύσεων και η μείωση του δημόσιου χρέους.

Καταλήγοντας, η δήλωση αναφέρει ότι «δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών κινδύνων η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών παραμένει ουσίωδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος».

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: