Το Σ.Α. υπέρ διεξοδικής έρευνας για το Μπόιγκ




Με 15 ψήφους υπέρ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα, σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014, την απόφαση 2166/2014 με την οποία καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουλίου και στηρίζει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς διερεύνησης των συνθηκών της συντριβής του αεροσκάφους.

Στην απόφαση 2166/2014, το ΣΑ, μεταξύ άλλων, κάνει έκκληση για:

  • Άμεση πρόσβαση των αρμόδιων αρχών και ερευνητών της διεθνούς κοινότητας στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροσκάφος αλλά και να εξασφαλιστεί η «αξιοπρεπής και με τον απαιτούμενο σεβασμό» μεταχείριση των σωρών των αθώων θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καλούνται «οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο του δυστυχήματος και την γύρω περιοχή, να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να υπονομεύσει την ακεραιότητά του, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής, απομάκρυνσης ή παρέμβασης στα συντρίμμια, εξαρτήματα,, προσωπικά αντικείμενα ή πτώματα και να παρέχουν ασφαλή, πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος»
  • Άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή γύρω από τον τόπο του δυστυχήματος ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διερεύνηση
  • Πλήρη συνεργασία των μελών της διεθνούς κοινότητας ώστε να καταστεί δυνατό να αποδοθούν ευθύνες και οι δράστες να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις τους μετά την ψήφιση της απόφασης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΣΑ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα οι σωροί των θυμάτων να επιστραφούν άμεσα στις χώρες τους ώστε οι νεκροί να ταφούν με αξιοπρέπεια, ενώ σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας, εξέφρασαν ικανοποίηση για την συνεργασία στο θέμα με ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Ιδιαίτερα επικριτικοί προς τη Ρωσία υπήρξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβεις κ. Mark Lyall Grant και κα Samantha Power αντίστοιχα, καταλογίζοντας στη Ρωσία έλλειψη διάθεσης συνεργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και παροχή στήριξης στους φιλορώσους αυτονομιστές της Ουκρανίας, στην προσπάθεια παρεμπόδισης της πρόσβασης στον τόπο του δυστυχήματος. «Εάν η Ρωσία δεν είναι μέρος της λύσης, θα είναι μέρος του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά η ΜΑ των ΗΠΑ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη Ρωσία να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.

Από την πλευρά του, ο ΜΑ της Ρωσίας Πρέσβυς κ. Vitally Churkin (φωτογραφία) υποστήριξε ότι η Ρωσία καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να «δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες» για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, την οποία συμφώνησε ομόφωνα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι «μέρος για πολιτικές δηλώσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: