Το μυστικό της “διάσωσης” της Κύπρου…




Σε εκτενές άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «A Secret in Cyprus Bank Bailout Stirs Resentment» (σελ. Β1), ο Landon Thomas Jr., αναφέρεται στο χρονικό της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου τον περασμένο χρόνο που προκάλεσε χάος μεταξύ των επενδυτών στη νήσο.

Σήμερα, αποκαλύπτει ο αρθρογράφος, η βάση του κυπριακού δανείου, μια ανάλυση από την κορυφαία εταιρεία ομολόγων Pimco, έχει γίνει το αντικείμενο διαμάχης από   οικονομολόγους, νομικούς και πολιτικούς στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι επικριτές της εν λόγω ανάλυσης υποστηρίζουν ότι αυτή βασίστηκε σε υπερβολικό βαθμό σε ‘επιθετικές’ χρηματοπιστωτικές υποθέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις παρέκλιναν από τα διεθνή λογιστικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να διογκωθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσό ρευστού που χρειάζονταν οι κυπριακές τράπεζες για την επιβίωσή τους.

Η βάση για τις συγκεκριμένες επικρίσεις συνεχίζει ο Landon Thomas Jr., προέρχεται από μια ασυνήθιστη πηγή: μια ανεξάρτητη έκθεση της εταιρείας BlackRock που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου λίγο διάστημα πριν η Pimco εκδώσει τη δική της έκθεση. Συγκεκριμένα, τονίζεται, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκος Δημητριάδης, εκφράζοντας ανησυχίες για τα χρηματοπιστωτικά μοντέλα και τη συνολική προσέγγιση της Pimco, ζήτηση από τη BlackRock, τη μεγαλύτερη διεθνή επενδυτική εταιρεία να αναλύσει διεξοδικά το έργο της αντιπάλου της.

Η έκθεση της BlackRock, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, εκτιμούσε ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ανέρχονταν σε €1 δις λιγότερο από τον αρχικό υπολογισμό της Pimco που έκανε λόγο για €8.8 δις. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο LandonThomasJr., οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν ενημέρωσαν ποτέ τη νεοεκλεγείσα κυπριακή κυβέρνηση για την ύπαρξη της δεύτερης έκθεσης κατά την περίοδο που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο το Μάρτιο του 2013. Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ερεύνησαν ενδελεχώς το θέμα δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ήταν ακόμη μικρότερες, μόλις άνω των €6 δις.

Άραγε, διερωτάται ο αρθρογράφος, “υπέκυψε η Pimco στην πίεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και των τριών πιστωτών της κυπριακής κυβέρνησης – του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με στόχο να τιμωρηθούν οι τράπεζες, διογκώνοντας τις ανάγκες τους σε ρευστό;”. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, πολλοί από τους οποίους απώλεσαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, υπέφεραν άδικα. Παράλληλα, ένα γεγονός που τροφοδοτεί την οργή των Κυπρίων είναι το ότι η έκθεση της Pimco χρησιμοποιήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους για να αιτιολογηθεί η πρωτοφανώς χαμηλή τιμή που κατέβαλε η σχεδόν χρεοκοπημένη Τράπεζα Πειραιώς για τις ελληνικές επιχειρήσεις των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών το Μάρτιο του 2013. Η Πειραιώς, η οποία λίγους μήνες αργότερα κατέγραψε κέρδη ύψους €3.5 δις, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των «αγαπημένων παιδιών» των διεθνών hedgefunds, προσθέτει ο δημοσιογράφος.

http://dealbook.nytimes.com/2014/07/24/a-secret-in-cyprus-stirs-resentment/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: