Σακελαρίου: Αποστολή μου η σταθεροποίηση των τραπεζών




Την πρώτη της συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων της ως διευθύνουσας συμβούλου στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραχώρησε η Αναστασία Σακελλαρίου στην Maria Petrakis του BLOOMBERG («Ex-Credit Suisse Banker Taps Crisis Training for Greek Revival») επισημαίνοντας ότι αποστολή της δεν είναι η εξυγίανση μιας ή δύο τραπεζών, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, αλλά η σταθεροποίηση ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα αποστολή του πρώην στελέχους της Deutsche Bank και της Credit Suisse είναι να αναστήσει τις τράπεζες από το πλήγμα που δέχτηκαν εξαιτίας της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών στην ιστορία και της χειρότερης οικονομικής ύφεσης σε καιρό ειρήνης και να τις επιστρέψει στους ιδιώτες.

«Αναρωτιόμουν πάντα εάν επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα έβρισκα κάτι προκλητικό και ενδιαφέρον να κάνω και το βρήκα» δήλωσε η κα Σακελλαρίου (στη φωτογραφία με τον κ. Μεγάλου) προς το Bloomberg.

Ένδειξη της επιτυχίας της αποτελεί, σημειώνει το δημοσίευμα, η άντληση, φέτος, από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, 8,3 δις ευρώ από τις αγορές κεφαλαίων, που αποτελεί μέρος των ενεργειών για την αναγέννηση του τραπεζικού τομέα ώστε να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από μια εξαετή ύφεση που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 98% των καταθέσεων, καθιστώντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ένα από τα ποιο συγκεντρωτικά στην Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά τους, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου υπό τον τίτλο «Ηράκλεια Ανάκαμψη».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στο εκτενές δημοσίευμα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν φέτος στις αγορές κεφαλαίων, καθώς έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

«Η πρόκληση και η αποστολή ήταν η επιστροφή ολόκληρου του τραπεζικού τομέα στην ομαλότητα. Αλλού είχαμε μια τράπεζα ή δύο τράπεζες αλλά εδώ μιλάμε για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα» επεσήμανε η κα Σακελλαρίου.

Η εμπειρία της, όπως επισημαίνεται, ως διευθύνουσας συμβούλου στην Global Markets Solutions Group όπου κάλυπτε την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και εργάζονταν για την αναδιάρθρωση πιστώσεων των πελατών της δίδαξε την διαχείριση κρίσεων που αποδείχθηκε επωφελής στην νέα της θέση στην Ελλάδα.

«Όταν έχεις εργασθεί για πολύ καιρό στο City γνωρίζεις ότι θα υπάρχουν πάντα κρίσεις, ότι θα υπάρχουν πάντα δύσκολες στιγμές και είσαι εξασκημένη να βρίσκεις λύσεις. Όταν ανακεφαλαιοποιείς τέσσερις τράπεζες, λίγο πολύ την ίδια περίοδο, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές» σημείωσε η κα Σακελλαρίου.

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, εξαρτάται ωστόσο από την «Αχίλλειο πτέρνα» τους, όπως την κατονόμασε το ΔΝΤ, τη διαχείριση δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανήλθαν στα τέλη του προηγούμενου έτους στο 40% των συνολικών δανείων.

Η επόμενη δύσκολη περίοδος θα είναι κατά τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά τα stresstest από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών, από τα οποία ενδέχεται να προκύψει η χρήση των εναπομεινάντων 11 δις ευρώ στα ταμεία του ΕΤΧΣ.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-14/ex-credit-suisse-banker-taps-crisis-training-for-greek-revival.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: