Πύραυλοι του Ισραήλ χτυπούν νοσοκομεία και παιδικές χαρές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: AFP, REUTERS, ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ

Στόχος μιας νέας πυραυλικής επίθεσης του Ισραήλ αποτέλεσε το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και ένας παιδότοπος σε καταυλισμό προσφύγων, όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και δύο ενήλικες. Οι νέες επιθέσεις σημειώνονται κατά την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Ειντ αλ-Φιντρ και τερματίζουν τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε τις τελευταίες ώρες στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας.

Ο πύραυλος έπεσε στον περίβολο του νοσοκομείου Σίφα που είναι το μεγαλύτερο της πόλης της Γάζας και το οποίο μέχρι σήμερα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Η αεροπορική επιδρομή στόχευε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου, στο εσωτερικό του περιβόλου, ενώ δημοσιογράφος που βρέθηκε στο σημείο, είδε τον τοίχο του νοσοκομείου να έχει υποστεί ζημιές από τα πυρά ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, μία τεράστια έκρηξη συγκλόνισε ένα δημόσιο πάρκο στη βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο ενήλικες και να τραυματιστούν 40 άνθρωποι.

Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν πάνω σε μια ομάδα παιδιών που έπαιζαν σε παιδική χαρά στον καταυλισμό αλ-Σάτι, που βρίσκεται στην παραλία, δήλωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου Σίφα όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Παλαιστίνιοι απέδωσαν την έκρηξη σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ωστόσο το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αστοχία ρουκέτας που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς.

Επιπλέον το Ισραήλ, που είχε προηγουμένως κατηγορήσει τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονταν στο νοσοκομείο Σίφα, έκανε λόγο και για έναν «αδέσποτο» πύραυλο που έπληξε το νοσοκομείο. «Πριν από λίγη ώρα το νοσοκομείο Σίφα και ο καταυλισμός προσφύγων του Σάτι επλήγησαν από επιθέσεις με ρουκέτες που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα» επιβεβαιώνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο στρατός.

Αίμα είχε πλημμυρίσει το έδαφος στους κήπους του καταυλισμού των προσφύγων μετά την έκρηξη.

«Βγήκαμε από το τέμενος όταν είδα τα παιδιά να παίζουν με τα ψεύτικα όπλα τους. Δευτερόλεπτα μετά ένας πύραυλος έπεσε» είπε ο Μούντερ αλ Ντέρμπι, ένας ένοικος του καταυλισμού.

«Μακάρι ο Θεός να τιμωρήσει… τον Νετανιάχου» ευχήθηκε ο ίδιος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Αλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αργότερα από βομβαρδισμό των Ισραηλινών στην πόλη Χαν Γιουνές, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα. Ο πύραυλος έπεσε κοντά στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 20.

Από τους πέντε νεκρούς, οι τέσσερις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

newego_LARGE_t_1101_54379210_type12128

Οβίδα της Χαμάς σκοτώνει τέσσερις Ισραηλινούς

Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, μετά την εκτόξευση οβίδας από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών, στα νότια της χώρας, αν και αρχικά το Ισραήλ είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς άμαχους πολίτες.

Αλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε σύγκρουση με μαχητές της Χαμάς.

Το βλήμα όλμου έπληξε την περιοχή του Εσκόλ, στο νότιο Ισραήλ. Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα θύματα ήταν πολίτες, κάτοικοι του κιμπούτς Μπεέρι, ενώ ανέφεραν ακόμη ότι άλλοι οκτώ πολίτες τραυματίστηκαν.

Ωστόσο η Χαμάς, που ανέλαβε σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση αυτή, υποστήριξε ότι επρόκειτο για στρατιώτες και ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών στους δέκα.

«Ο σιωνιστής εχθρός παραδέχτηκε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν στην περιοχή του Εσκόλ από τα πυρά των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ», του ενόπλου τμήματος της Χαμάς, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Πηγές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ότι πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές που είχαν πλησιάσει στο κιμπούτς εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Οι κάτοικοι του κιμπούτς Νάχαλ Οζ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, αναγκάστηκαν να κλειδωθούν στα σπίτια τους όμως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τους πέντε “τρομοκράτες”, όπως τους χαρακτήρισε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, οι Παλαιστίνιοι, που ήταν ένοπλοι, διείσδυσαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά αποκρούστηκαν από τους στρατιώτες, που άνοιξαν πυρ και σκότωσαν πέντε από αυτούς.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από την πλευρά της υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι μαχητές της σκότωσαν 10 Ισραηλινούς στρατιώτες και κατόπιν επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για «την ηρωική επιχείρηση πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ανατολικά της Σετζάγια», του προαστίου που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το κιμπούτς Νάχαλ Οζ.

Μετά το επεισόδιο αυτό στο κιμπούτς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε χιλιάδες Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τις περιοχές γύρω από τη Γάζα και να κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης. Συνήθως, μετά από τέτοιες προειδοποιήσεις ακολουθούν πλήγματα για αντίποινα.

Καθώς το σκοτάδι έπεφτε στη Γάζα, ακούγονταν σφοδρές εκρήξεις, ενώ ο ουρανός φωτιζόταν από τις φωτοβολίδες του στρατού.

newego_LARGE_t_1101_54379207_type12128

Δύση: Εντείνουμε την πίεση για εκεχειρία

Oι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας είχαν το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν στην ανάγκη «να εντείνουν» την «πίεση» προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Παρίσι, «η πίεση πρέπει να ενταθεί για να επιτευχθεί» μια κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν οι Μπαράκ Ομπάμα, Άγγελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες «συμφώνησαν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός. Η κλιμάκωση της κατάστασης δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα των εξτρεμιστών» εκτίμησαν οι ίδιοι.

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουνδήλωσε ότι το εμπόδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είναι η «πολιτική βούληση».

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να επιδείξουν τον ανθρωπισμό τους ως ηγέτες, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι» είπε ο Μπαν σε δημοσιογράφους.

Γιατί αυτοί οι ηγέτες κάνουν (με τις πράξεις τους) τους πολίτες τους να σκοτώνονται από άλλους; «Δεν είναι υπεύθυνο», είναι «ηθικά λάθος»,υποστήριξε ο ίδιος.

Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς να εφαρμόσουν μια «άμεση χωρίς όρους ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο όνομα του ανθρωπισμού, η βία πρέπει να τερματιστεί» τόνισε ο Μπαν.

ΠΗΓΗ: AFP, http://www.ethnos.gr, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: