Πιέσεις στους Ευρωπαίους για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας




Οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε άτυπη συνάντηση, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να κινηθεί μονομερώς, εάν καταστεί αναγκαίο, ως αντίδραση στην ουκρανική κρίση, επισημαίνει ανταπόκριση της Indira A.R. Lakshmanan από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «U.S. Said to Press EU Envoys for Added Russia Sanctions».

Οι Πρέσβεις της ΕΕ κλήθησαν χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπου οι ΗΠΑ ζήτησαν την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για να σταματήσει η αποσταθεροποιητική δράση του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρεις συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να δράσει μονομερώς εάν οι ηγέτες της ΕΕ , κατά την αυριανή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, αρνηθούν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσαν διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει κυρώσεις που θα πλήττουν τη ρωσική οικονομία, στοχεύοντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον αμυντικό τομέα, ενώ τα μέτρα ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος θα προτιμούσε την στήριξη από την Ευρώπη, θα περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση της αυριανής συνόδου της ΕΕ για να διαπιστώσει εάν υπάρχει στήριξη από τους συμμάχους για σκληρότερες κυρώσεις, σημείωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Κατά την χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο οι Αναπληρωτές Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας, AntonyBlinken και CarolineAtkinson υποστήριξαν ότι η ΕΕ μπορεί να λάβει σκληρότερα μέτρα από το να προσθέτει ονόματα στη «μαύρη λίστα», όπως να επιβάλλει κυρώσεις σε έναν ολόκληρο τομέα της ρωσικής οικονομίας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Οι Antony Blinken και Caroline Atkinson πρότειναν στην ΕΕ την διακοπή παράδοσης στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία, αθετώντας συμφωνίες όπως την προμήθεια της Ρωσίας από τη Γαλλία δύο ελικοπτεροφόρων Mistral  ύψους 1,2 δις ευρώ. Στις προστάσεις περιλαμβάνονταν επίσης ο αποκλεισμός πρόσβασης ρωσικών φορέων στις αγορές χρέους.

Ο AntonyBlinken παρουσίασε επίσης τις τελευταίες πληροφορίες για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και για τη μεταφορά όπλων.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών κατά την αυριανή τους συνάντηση. Για τις αποφάσεις της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία, ενώ κράτη όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-15/u-s-said-to-press-eu-envoys-for-added-russia-sanctions.html

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: