Πέντε σημαντικά νομίσματα στα χέρια των ελληνικών αρχών




Τα πέντε αργυρά νομίσματα που επιστρέφονται στην Ελλάδα, κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές Αρχές στις αρχές του προηγούμενου έτους. Για την Ελληνική Πρεσβεία, η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013, όταν η Εισαγγελία  ενημέρωσε περί της ύπαρξης πέντε πιθανολογούμενων ως αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, τμήμα ομάδος νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντος.

Η Πρεσβεία σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές και την συνδρομή εμπειρογνωμόνων, αναγνώρισε τα πέντε νομίσματα ως ανήκοντα σε γνωστούς αρχαίους ελληνικούς τύπους νομισμάτων και ξεκίνησε την διαδικασία διεκδίκησής τους.

Εκ των πέντε νομισμάτων, το ένα είναι αρκετά κοινό και μικρής αξίας. Τα λοιπά τέσσερα όμως χαρακτηρίζονται ως σπάνια, εξαιρετικής τεχνοτροπίας και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.  Το δε πρώτο από αυτά (στατήρ εκ Δικαίας) θα αποτελέσει μοναδικό απόκτημα για την συλλογή του Νομισματικού Μουσείου.  Δυστυχώς τα τέσσερα σημαντικά νομίσματα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, έχουν δηλαδή σαφή provenance και εισήλθαν στις ΗΠΑ πριν τεθεί σε ισχύ του Μνημονίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (τέλος του 2011).  Εντούτοις, διεκδικήσαμε σθεναρά τον επαναπατρισμό τους και παρότι το αίτημά μας δεν εδράζεται σε νομικά επιχειρήματα ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, σε μια αξιομνημόνευτη χειρονομία αναγνώρισης της σημασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας της, αποφάσισε την επιστροφή τους στην Ελλάδα ώστε να εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. Το σκεπτικό της απόφασής του είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ηθικό δικαιούχο των νομισμάτων, τα οποία προέρχονται από νομισματοκοπεία του Ελλαδικού χώρου.

Τα νομίσματα θα εκτεθούν στο κοινό και θα είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες που θα θελήσουν να τα μελετήσουν.

Σύντομη περιγραφή

1). Στατήρας Δικαίας (circa 515-480BC)

Απεικονίζει κεφαλή Ηρακλέους με προβιά λιονταριού. Εξαιρετικά σπάνιο. (εκτιμάται 26,000USD)

2). Στατήρας Οπούντιων Λοκρών (circa 356-338BC).

Στην μία όψη απεικονίζει κεφαλή της θεάς Δήμητρας με περίτεχνο ενώτιο και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο. Εν λόγω νόμισμα αποτελεί το ωραιότερο δείγμα αυτού του είδους των στατήρων. (εκτιμάται 34,000USD)

3). Στατήρας Εύβοιας (κοινού των Ευβοέων) (circa 375-357BC)

Απεικονίζεται η αγελάδα των ευβοέων στην μία όψη και η ομώνυμη νύμφη Εύβοια στην άλλη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα στατήρων του Κοινού (τα μεταγενέστερα απάλειψαν την απεικόνιση της αγελάδος) και θεωρείται σπανιότατο. (εκτιμάται 57,000USD)

4). Στατήρας Θηβών (circa 405-395BC)

Απεικονίζει κεφαλή Διονύσου στην μία όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη. Πρόκειται για την ωραιότερη απεικόνιση του θεού σε νόμισμα, ο οποίος εμφανίζεται γαλήνιος (σε αντίθεση με την οργιώδη φύση του) και χωρίς λαιμό ώστε να εντείνεται το αιθέριο και διαπεραστικό του βλέμμα. Σπανιότατο νόμισμα, εκτιμάται 74,000USD.

5). Στατήρας Θηβών

Κοινό δείγμα στατήρων με αμφορέα, κοστολογείται γύρω στις 2,000USD.

* Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και αναφέρονται μόνον για να τονιστεί η σπανιότητα και η αξία τους ως έργων τέχνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: