Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, έχοντας υπό μάλη το φάκελο με το πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έγγραφο είχε μαζί του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Έρογλου, πλην όμως, η έντονη συζήτηση που είχαν δεν επέτρεψε την υποβολή του.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των αρνητικών επιδόσεων της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και των ακραίων ανεδαφικών θέσεων που καταθέτει η τουρκική πλευρά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει ένα πακέτο, το οποίο θα αφορά μια σειρά βήματα στο πεδίο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πέραν του θέματος της Αμμοχώστου, που αφορά σε πρώτη φάση την είσοδο ειδικών για τη διενέργεια μελέτης και στη συνέχεια επιστροφή της πόλης, στο πακέτο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς ( εξαγωγές στην Ε.Ε.) και συντήρηση των ενετικών τειχών. Ακόμη περιλαμβάνεται στο πακέτο αποναρκοθέτηση περιοχών, άνοιγμα οδοφράγματος στην Πύλη Πάφου ( εμπλοκή ΗΠΑ, Ε.Ε. Δημαρχείου Λευκωσίας και του λεγόμενου δήμου της κατεχόμενης πόλης) και απαγκίστρωση. Όπως έχει αναφερθεί ήδη για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, σε σχέση και με τα όσα εξαγγέλλονται από τα επιμελητήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αυτό για να γίνει πρέπει να υιοθετηθεί ο κωδικός της Κυπριακής Δημοκρατίας 00357. Στη συζήτηση θα τεθεί και το θέμα των αγνοουμένων.

Στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα των τεχνικών επιτροπών. Απόφαση για τη λειτουργία τους έχει ληφθεί. Αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός των όρων εντολής και λειτουργίας, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα να γίνει σήμερα. Εάν επιτευχθεί συμφωνία τότε αναμένεται ότι θα αρχίσει η λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει και από την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τα μέλη των τεχνικών επιτροπών, η θέση είναι πως είναι δικοινοτικού χαρακτήρα, οι συμμετέχοντες είναι εκεί υπό την προσωπική τους ιδιότητα και συζητούν θέματα καθημερινότητας.

Στη συνάντηση, όπως καθορίστηκε εξαρχής, θα γίνει μια αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και να εξετάσουν τυχόν «διορθωτικές» κινήσεις. Αναμένεται ότι από πλευράς του Προέδρου θα εγερθεί και το θέμα της κατάθεσης θέσεων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Και τούτο καθώς όπως είναι γνωστό, ενώ υπάρχει συμφωνία επί τούτου, η τουρκική πλευρά αρνείται να καταθέσει θέσεις επί του εδαφικού.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ είχε χθες συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου

ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ: «Οι εθνικές θέσεις είναι απολύτως σαφείς»

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, σε δήλωσή του στο «Φ» σχετικά με τα όσα ανέφερε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, διευκρινίζει τα εξής: «Οι πραγματικές διαστάσεις της δήλωσής μου προς τα κυπριακά ΜΜΕ είναι συγκεκριμένες και αφορούν αποκλειστικά και μόνον στο διαδικαστικό μέρος των διακοινοτικών συνομιλιών στο παρόν στάδιό τους και ουδέν πέραν αυτού.

Οι εθνικές θέσεις ως προς την ουσία του Κυπριακού είναι απολύτως σαφείς και έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί από την Κυπριακή και Ελλαδική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

‘Άλλωστε, θα ήταν ασφαλώς αδιανόητο, υπηρεσιακός παράγων να εξέφραζε επί της ουσίας του εθνικού ζητήματος απαράδεκτες θέσεις σαν αυτές που μέσω παρερμηνειών έχουν δημοσιοποιηθεί ως δήθεν διατυπωθείσες, ενώ ουδεμία σχέση έχουν βεβαίως με το πραγματικό περιεχόμενο της δήλωσής μου».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Επιστολή προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χριστοδουλίδη απέστειλε προχθές ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης ζητώντας του να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το αίτημα των κατοίκων του διαμερίσματος Τηλλυρίας και Πόλης Χρυσοχούς, για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων  στα πλαίσια της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Περδίκης υπενθυμίζει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σημασία της διάνοιξης του οδοφράγματος Κοκκίνων για τους κατοίκους της περιοχής Τηλλυρίας και περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και καταθέτει προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Επιπλέον ενόψει της σημερινης συνάντησης του Πρόεδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και της συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παραθέτει τις δικές του προτάσεις τις οποίες έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Η τουρκική εφημερίδα Aksam, αναφέρεται στις συμφωνίες που γίνονται στο επίπεδο των επιχειρηματιών. Στις εσωτερικές σελίδες, με τον τίτλο «Οι Τούρκοι και οι Έλληνες θα ιδρύσουν αγορά» και τον υπέρτιτλο «Συνεργασία στις ντομάτες και στις πιπεριές στην Κύπρο», η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο, πριν από τους πολιτικούς, συμφώνησαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και έγινε γνωστό ότι τα Εμπορικά Επιμελητήρια και τα Επιμελητήρια Εργασίας της «ΤΔΒΚ», του «ε/κ» τομέα, της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συναντηθούν και θα αναπτύξουν κοινό σχέδιο.

Ο Πρόεδρος του «τ/κ» Εμπορικού Επιμελητηρίου, Φικρί Τορόζ, συνεννοήθηκε με τον «Ε/κ» ομόλογό του, Φειδία Πηλείδη, και στη συνέχει είπε «Για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ του ε/κ και τ/κ λαού, επιθυμούμε να ιδρύσουμε στην ενδιάμεση περιοχή μία ημερήσια κοινή αγορά. Μία άλλη πρότασή μας είναι το να γίνει ένα ράλι θαλαμηγών γύρω από την Κύπρο.»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: