Ο Ομπάμα τηλεφώνησε σε Μέρκελ-Κάμερον για την Ουκρανία




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου συζητήθηκε ενδεχομένως η ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επικοινωνία των Ομπάμα και Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου οι δυο ηγέτες «επανέλαβαν την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία εξακολουθεί να μην μπορεί να λάβει … μέτρα» για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε και πάλι ο Λευκός Οίκος.

Εκκληση για δίκαιη και αντικειμενική έρευνα κάνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ   

Έκκληση για μια δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έκανε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ όπως ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης της χώρας το Σάββατο.

Η έρευνα θα πρέπει να δείξει την αλήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα, αναφέρει ο κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα

Το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την μοιραία πτήση MH17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας καταρρίφθηκε πάνω από το ουκρανικό έδαφος και συνετρίβη στην περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 επιβάτες και πλήρωμα από τους οποίους κανείς δεν επέζησε.

 Ο ICAO διέψευσε ότι έκλεισε τον αεροδιάδρομο της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να κρίνει εάν μια περιοχή είναι ασφαλής ή όχι

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει για την εφαρμογή των διεθνών προτύπων στις αερομεταφορές, ανακοίνωσε απόψε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να εκδίδει προειδοποιήσεις για ενδεχόμενους κινδύνους σε κάποια περιοχή, όπως είναι οι στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά ότι αυτό αποτελεί καθήκον του κάθε κράτους ξεχωριστά.

“Ο ICAO δεν κηρύσσει ασφαλή ή μη ασφαλή έναν εναέριο χώρο, ούτε αναλαμβάνει οποιαδήποτε άλλη άμεση ευθύνη όσον αφορά τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Άντονι Φίλμπιν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας είχε δηλώσει ότι ο ICAO διέταξε το κλείσιμο του αεροδιαδρόμου της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους την Πέμπτη. Ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, διευκρίνισε ότι δεν έχει την εξουσία να κλείνει ή να ανοίγει αεροδιαδρόμους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το νοτιοανατολικό Λουχάνσκ και πολιορκούν το αεροδρόμιο της πόλης

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

“Ο υπουργός Άμυνας Βαλερί Χελετέι είπε στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το νοτιοανατολικό τμήμα του Λουχάνσκ”, αναφέρεεται στην ανακοίνωση αυτή.

Με βάση πάντα την ίδια πηγή, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει και το αεροδρόμιο της πόλης.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: