Δήλωσε αθώος ο Σαρκοζί: “Δεν εγκαταλείπω τη μάχη”…




Την «πολιτική εκμετάλλευση της Δικαιοσύνης από μερίδα του δικαστικού σώματος» και τη «θέληση να τον ταπεινώσουν», κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην τηλεόραση TF1 και το ραδιόφωνο Europe 1.

Δήλωσε όμως ότι δεν προτίθεται να «εγκαταλείψει» τη μάχη και ότι το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα ενημερώσει τους Γάλλους για την απόφασή του όσον αφορά την πιθανή επιστροφή του στην πολιτική ζωή.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δώσει τη συνέντευξη δήλωσε ότι η «κατάσταση ήταν αρκετά σοβαρή» και θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τους Γάλλους για το τι διακυβεύεται.

«Στη χώρα μας, η οποία είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε, «σχεδιάζονται πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γάλλοι, ώστε με τη συνείδησή τους και εντελώς ελεύθερα να κρίνουν περί τίνος πρόκειται».

Κατά την άποψη του Ν. Σαρκοζί «όλα έγιναν για να δώσουν προς τα έξω μια εικόνα (του ιδίου) που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

«Θέλω να πω σε αυτούς που μας βλέπουν ή μας ακούν» πρόσθεσε, «ότι ποτέ δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη τους και ότι ποτέ δεν έπραξα κάτι ενάντια στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η βραδιά που μου προσφέρθηκε χθες με έπεισε για το τι έπρεπε να κάνω εδώ και τώρα».

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος γι’ αυτά που έγιναν» υπογράμμισε. «Δεν ζητάω κανένα προνόμιο. Εάν έπραξα λάθη θα αντιμετωπίσω όλες τις συνέπειες, δεν είμαι ένα άτομα που αποφεύγει τις ευθύνες του».

Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός ενάντια στις δύο ανακρίτριες Κλερ Θεπό και Πατρίσια Σιμόν, κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο του απήγγειλαν τις κατηγορίες, αργά μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να του ζητήσουν προηγούμενα εξηγήσεις, κατήγγειλε και τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο δικαστήριο για τη συνάντηση. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι τουλάχιστον η μια ανακρίτρια ανήκει σε συνδικαλιστικό όργανο που το 2012 του είχε αποστείλει επιθετική επιστολή κατηγορώντας τον ότι επί της προεδρίας του είχε αποδυναμώσει τη Δικαιοσύνη και «καλλιεργήσει μια ατμόσφαιρα μίσους».

«Όλα έγιναν με μοναδικό στόχο να με ταπεινώσουν (. . .) και να με δυσφημίσουν» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ζητάει να αφαιρεθεί η υπόθεση από τις εν λόγω ανακρίτριες, ο Ν. Σαρκοζί απάντησε λέγοντας ότι «θα έχει την ευκαιρία να πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες», γιατί δεν θα πρέπει να συγχέομε «μια μικρή μερίδα ακτιβιστών δικαστών με την μεγάλη πλειοψηφία» για την οποία πιστεύει ότι διακατέχεται από τιμιότητα, όπως είπε.

Παράλληλα όμως ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ότι «έχει πει ψέματα» στο παρελθόν. Επιτέθηκε επίσης στον Μανουέλ Βαλς τον οποίο κατηγόρησε για τη δήλωσή του ότι «οι κατηγορίες είναι σοβαρές», ενώ θα έπρεπε να πει «οι υποτιθέμενες κατηγορίες».

Αναφερόμενος στο δικό του παρελθόν και στις κοντά έξι ακόμα υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο Νικολά Σαρκοζί «σάρωσε» κάθε υποψία για προσωπική του ευθύνη, όπως και για την τελευταία υπόθεση Bygmalion με τα εικονικά τιμολόγια για την τελευταία του προεκλογική καμπάνια.

Στο τελευταίο ερώτημα, το τι προβλέπει να κάνει στο μέλλον, ο Νικολά Σαρκοζί απάντησε ότι «για εμένα ουδόλως τίθεται θέμα να εγκαταλείψω τη μάχη και αυτό γιατί απέναντι στην χώρα μας έχουμε υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα. Κοιτάζω με απογοήτευση την κατάσταση της Γαλλίας, την ανησυχία και την ταλαιπωρία των Γάλλων. Θα αποφασίσω ύστερα από ένα χρονικό διάστημα σκέψης, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου (. . .) αγαπάω με πάθος τη χώρα μου και δεν είμαι άτομο που χάνει το κουράγιο του μπρος στις κακίες και τις πολιτικές δολοπλοκίες» κατέληξε ο Σαρκοζί.

ΠΗΓΗ: Ολυμπία Τσίπηρα, ANA-MPA 

SARKOZI-SYZYGOS01-02JULY2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Ολάντ υπενθυμίζει “το κριτήριο της αθωότητας” – Ο Σαρκοζί απευθύνεται στο λαό

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε σήμερα το “κριτήριο της αθωότητας” όσον αφορά την υπόθεση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε σήμερα υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος υπενθύμισε επίσης την αρχή “της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το υπουργικό συμβούλιο που είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί “είναι σοβαρές”, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος και αυτός στις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ορισμένοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατήγγειλαν μια “εντελώς δυσανάλογη μανία” εναντίον του Σαρκοζί και αμφισβήτησαν την αμεροληψία μίας εκ των δικαστών, η οποία “θρέφει αισθήματα μίσους” απέναντι στον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Μια από τους δικαστές που έθεσαν υπό δικαστική έρευνα τον Σαρκοζί, η Κλερ Τεπό, ήταν μέλος του Συνδικάτου των Δικαστών (SM, το οποίο πρόσκειται στην αριστερά).

Ωστόσο τα στελέχη της δεξιάς φάνηκαν προσεκτικά στις δηλώσεις τους. Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι “επείγει να πέσει φως” στην υπόθεση αυτή, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, επίσης δυνητικός διεκδικητής της προεδρίας το 2017, ευχήθηκε να αποδειχθεί από την δικαιοσύνη η “αθωότητα” του Σαρκοζί.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδος στον ραδιοσταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Αυτή θα είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από τότε που εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε σήμερα επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε “από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων”, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το γραφείο του εισαγγελέα.

Εξαλλη η πεθερά του Σαρκοζί: «Του κόβουν τα πόδια»

Εξοργισμένη δηλώνει η Ιταλίδα ηθοποιός και πεθερά του Νικολά Σαρκοζί, Μαρίζα Μπρούνι Τεντέσκι, για τα βάσανα του γαμπρού της, καταγγέλλοντας πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του που έχει στόχο- όπως λέει- να «κόψει τα πόδια» του πρώην προέδρου, εμποδίζοντας την επιστροφή του στην ηγεσία της γαλλικής δεξιάς. Ο Σαρκοζί τελεί υπό δικαστική έρευνα, κατηγορούμενος για άσκηση αθέμιτης επιρροής και για δωροδοκία, με στόχο την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», η μητέρα της Κάρλα Μπρούνι θεωρεί ότι «το πραγματικό σκάνδαλο είναι αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη, ο τρόπος και η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να αποδοθούν αυτές οι κατηγορίες σε βάρος του Νικολά».

«Περιέργως αυτή η έρευνα βγαίνει τώρα. Εμείς που είμαστε πιο κοντά του, είμαστε όλοι έτοιμοι να βάλουμε το χέρι στη φωτιά για την ηθική του ακεραιότητα, αλλά είναι η στιγμή που επιλέχθηκε η οποία ”φωνάζει” την επιθυμία για βεντέτα», υποστηρίζει η Μαρίζα Μπρούνι Τεντέσκι, αφήνοντας κι εκείνη με την σειρά της να εννοηθεί ότι υπάρχει συνωμοσία εναντίον του γαμπρού της και χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

«Αυτός είναι ένας τρόπος να του κόψουν τα πόδια μια δια παντός. Και αυτή η πρωτοβουλία της δικαιοσύνης έρχεται ακριβώς την στιγμή που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του στην ηγεσία του (κεντροδεξιού κόμματος) UMP», υπογραμμίζει η μητέρα της Μπρούνι, προσθέτοντας:

«Ήταν φανερό ότι η πολιτική καριέρα του δεν θα σταματούσε εκεί (…). Είναι ακόμη νέος και ταλαντούχος», δηλώνει η πεθερά του πρώην προέδρου, ο οποίος τελεί υπό δικαστική έρευνα, μετά την κράτησή του στα πλαίσια της υπόθεσης για άσκηση αθέμιτης επιρροής και παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης.

Αναφερόμενη στην στάση της κόρης της, Κάρλα, η μητέρα της, σημειώνει: «Αντέδρασε στην είδηση όπως κάθε σύζυγος που ξέρει πολύ καλά τον σύντροφό της και κάνει το καθήκον της με το να στέκεται στο πλευρό του».

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, DPA, ΕΘΝΟΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: