Ο Ντράγκι για νέους κανονισμούς της ΕΚΤ




Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ΜarioDraghi κάλεσε χθες για την υιοθέτηση από τα κ-μ της ευρωζώνης νέων κανονισμών στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη γεφύρωση των οικονομικών τους διαφορών, τονίζει ο Paul Hannon σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Draghi Calls for Euro-Zone Rules for Economic Reforms».

Συγκεκριμένα, περιγράφοντας συνοπτικά τη νέα πρόταση της ΕΚΤ για την περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής ενσωμάτωσης της ευρωζώνης, ο κ. Draghi δήλωσε ότι οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των 18 οικονομιών των κ-μ συνιστούν εξίσου απειλή για την επιβίωση της ευρωζώνης, όπως και οι διαφορές στο βάρος των χρεών των κ-μ.

Η ΕΚΤ, διευκρινίζει ο Hannon, έχει εδώ και καιρό ζητήσει αυξημένες δομικές μεταρρυθμίσεις από τις οικονομίες της ευρωζώνης με στόχο τη μείωση του χάσματος των επιδόσεών τους, ωστόσο στη χθεσινή ομιλία του περιέγραψε σαφέστερα από κάθε άλλη φορά τη διοικητική δομή που θα συμβάλλει στην επίτευξη του εν λόγω στόχου. Ο κ. Draghi δεν ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο θα καθορισθούν ή θα επιβληθούν οι νέοι κανονισμοί, αλλά η ΕΚΤ δεν είχε παλαιότερα προτείνει τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τη Φινλανδία Τρίτη παγκοσμίως από πλευράς ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται 91η. «Καμία εταιρεία ή πρόσωπο δεν πρέπει να τιμωρείται από τη χώρα διαμονής του. Το φαινόμενο να εμμένουν τέτοιες διαφορές δημιουργεί τον κίνδυνο μονίμων ανισορροπιών. Έχοντας αυτό κατά νου, πιστεύω ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα παρουσιάζουν αρκετό κοινό συμφέρον για να αιτιολογηθεί ότι η εφαρμογή τους σε κοινοτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

http://online.wsj.com/articles/draghi-calls-for-euro-zone-rules-for-economic-reforms-1404930662

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο του JackEwing στην έντυπη έκδοση της ε/φ NEWYORKTIMES, με τίτλο «DraghiCallsforCloserEconomicIntegrationinEurope» (σελ. Β3), όπου προστίθεται ότι ο κ. Draghi εξήρε τις προσπάθειες χωρών όπως της Ισπανίας και της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Και ενώ η έλλειψη μεταρρυθμίσεων μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της ΕΕ, έχουμε ήδη παρατηρήσει το πώς οι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις μπορούν από την άλλη πλευρά να  την ενδυναμώσουν», δήλωσε ο  Πρόεδρος της ΕΚΤ.

http://www.nytimes.com/2014/07/10/business/international/draghi-calls-for-closer-economic-integration-in-europe.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: