Νίκος Αναστασιάδης: «Εταίρος-κλειδί» η Γαλλία




Η Γαλλία αποτελεί εταίρο-κλειδί της Κύπρου εντός της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας τη στάση αρχών που τηρεί το Παρίσι στο Κυπριακό.

Μιλώντας απόψε, στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας, στη Λευκωσία, για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι πάντοτε έτοιμη να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών».

Για την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, είπε εξάλλου ότι «θα είναι χαρά μου να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ολάντ στην Κύπρο εντός του 2014».

«Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την πολύτιμη στήριξη, την οποία παρέχει η Γαλλία στην Κύπρο και τη στάση αρχών, την οποία τηρεί σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, στηρίζοντας την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο «άριστο επίπεδο» των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας, οι οποίες, όπως είπε, εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, του πολιτισμού και της ενέργειας.

Κύπρος και Γαλλία, συνέχισε, «συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας `Μεσογειακής Ομάδας`, αλλά και της `Ένωσης για τη Μεσόγειο`, αντανακλώντας τη σημασία, την οποία αποδίδουμε στην περιοχή της Μεσογείου».

Μίλησε εξάλλου για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο, ενώ επεσήμανε και το σημαντικό, όπως είπε, ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Γαλλία στα διεθνή τεκταινόμενα.

Συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την πρωτοβουλία του να τιμήσει την εκατονταετηρίδα του «Μεγάλου Πολέμου», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 70 χώρες στο Παρίσι, καθώς η φετινή επέτειος της 14ης Ιουλίου είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στην επέτειο, με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς, αλλά και ομάδα νέων Κυπρίων, οι οποίοι θα αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, δίνοντας παράλληλα μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας Jean Luc Florent, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι έχει φτάσει η στιγμή για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και των αξιών που θεμελιώνουν την ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξέφρασε τη στήριξη του Παρισιού στο Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι γνωρίζει πως η αποφασιστικότητα του για την επανένωση της Κύπρου είναι αστείρευτη, παρά τις σημερινές δυσκολίες, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι έχει την πλήρη στήριξη της Γαλλίας.

Είπε ότι οι γαλλο-κυπριακές σχέσεις, αν και επηρεάστηκαν από την οικονομική συγκυρία, παραμένουν το ίδιο στενές και φιλικές, με τις απόψεις των δύο πλευρών να συγκλίνουν σε πολλά ζητήματα, όπως στην κρίση σε Συρία, Ιράκ, Ουκρανία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και στην υιοθέτηση της κοινής στρατηγικής για τη ναυτική ασφάλεια της ΕΕ.

Κύπρος και Γαλλία συμφωνούμε, πρόσθεσε, στην ανάγκη αναπροσανατολισμού των προτεραιοτήτων της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως των νέων.

Αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα επιτρέψει την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε πάρα πολλούς τομείς.

Στη δεξίωση το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, μέλη του διπλωματικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: