“Ναι” από Καμμένο και ΔΗΜΑΡ, “όχι” από το ΚΚΕ στον Τσίπρα




Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προσπάθειες για την δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου με στόχο της αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μετέδωσε το Mega στο βραδυνό του δελτίο.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει το “ναι” των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την πρωτοβουλία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το ΚΚΕ δεν εξέφρασε άρνηση ωστόσο έχει θέση αρχικά ένα διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης για το δημοψήφισμα.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως το μείζον είναι να αποτραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη “μικρή” ΔΕΗ και πως για αυτό το θέμα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Από τις πρώτες αντιδράσεις εκτιμώ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν οι 120 απαραίτητες υπογραφές για να συζητηθεί το θέμα. Από εκεί και πέρα και οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αρπάξουν την ευκαιρία έτσι ώστε να βάλουμε φρένο σε αυτό το συντελούμενο έγκλημα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε αρχικά με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμφωνούν με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν:

“Οι ΑΝ.ΕΛ. συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ”.

Θετική είναι αρχικά και η Δημοκρατική Αριστερά, όμως ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί επισήμως τη Δευτέρα μετά από τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, δήλωσε:

“Η ΔΗΜΑΡ έχει εδραιωμένη την πεποίθηση – εμπεριέχεται στο πολιτικό της DNA – η αντίληψη των δημοψηφισμάτων αφού αποτελούν μορφή μιας γνήσιας έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Είναι προφανές ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας”.

Το ΚΚΕ περιέπλεξε τα πράγματα καθώς δεν έδωσε το τρίτο “ναι” στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά την επικοινωνία Τσίπρα – Κουτσούμπα ανακοίνωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του με το δημοψήφισμα έτσι όπως προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο Περισσός δηλώνει πως θα συμφωνούσε σε δημοψήφισμα για την κατάργηση όλων των νόμων που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από το 1990 μέχρι και σήμερα.

“Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψήφισματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη μικρή ΔΕΗ”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Κουμουνδούρου δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στο ΚΚΕ με σκοπό η πρωτοβουλία να έχει κοινό χαρακτήρα και να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση. Μεγάλο ερώτημα πάντως αποτελεί η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών αφού ακόμα και χωρίς διαρροές τα τέσσερα κόμματα διαθέτουν δύναμη 109 βουλευτών και χρειάζονται τουλάχιστον 11 ακόμα για τον απαραίτητο αριθμό των 120.

Το βράδυ της Πέμπτης πέντε από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι κύριοι Μπόλαρης, Καπερνάρος, Σταυρογιάννης, Κασαπίδης και Μουτσινάς με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ.

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ γράφει στην ιστοσελίδα της:

Έντονες πολιτικές ζυμώσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δημιουργία μετώπου που θα συμφωνούσε σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ διεξάγονται από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είχε στις 11 το πρωί ο προεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και όπως είπε «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Παράλληλα, είπε στον κ.Τσίπρα οτι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρωτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του ‘Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφωνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της “μικρής ΔΕΗ|.

Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων: «ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».

Τη Δευτέρα η απόφαση της ΔΗΜΑΡ

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει θετικά την πρόταση, χωρίς ωστόσο να έχει απαντήσει ακόμη.

Τηλεφώνησε το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

Οι κ.κ. Κουβέλης και Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν, να γίνει τις επόμενες μέρες συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων για να συζητήσουν επί των απαραίτητων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

«Οχι» από το ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αποκλειστικά, με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» όπως τόνισε ο γεν. γραμ, Δημ. Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”».

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές και με ανεξάρτητους βουλετές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην ομιλία του στο Αμύνταιο και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΗΓΗ: Mega Channel, ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: