Η WSJ επιμένει: Το ΔΝΤ να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα




Σε άρθρο του Simon Nixon για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «IMF Gets It Wrong Again», συνεχίζει την κριτική του προς την πολιτική του ΔΝΤ και τις προβλέψεις του όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομιών διαφόρων χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι λυπηρό τονίζει ο αρθρογράφος, ότι το ΔΝΤ αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μου ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα για τις προσπάθειές του να εξαναγκάσει δια της βίας τη χώρα να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας στο τέλος του 2013 ώστε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που όμως δεν υπήρχε. Το ίδιο συνέβη τώρα με την Ισπανία, όπου ακόμη μια φορά οι προβλέψεις του Ταμείου αποδείχτηκαν λανθασμένες.

Οπως τονίζει ο συντάκτης, ακόμη και σήμερα παρά την ανάκαμψη των οικονομιών και τις δικές του αποτυχημένες προβλέψεις, το ΔΝΤ συνεχίζει να προτείνει περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, μια πολιτική που ικανοποιεί τις αριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά είναι απογοητευτική για πολλούς άλλους πολιτικούς της ευρωζώνης που πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ισχυρότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στην ιστοσελίδα του Bloomberg δημοσιεύονται δύο άρθρα των Lukanyo Mnyanda και Stefania Spezzati σχετικά με την αναταραχή στη διεθνή αγορά κρατικών ομολόγων στα οποία αναφέρεται και η πώληση τριετών ομολόγων από την Ελλάδα με τίτλο «Portuguese Bonds Lead Declines Amid Payment Woes as Bunds» και «Portugal’s Bonds Rally as Systemic Risks to Europe Seen as Low».

Στο πρώτο άρθρο επισημαίνεται ότι μετά τον φόβο που προκάλεσε στους επενδυτές η προσωρινή παύση πληρωμών της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo SA, που είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην πώληση των πορτογαλικών και των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έπεσαν στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και η έκδοση των νέων τριετών ομολόγων της Ελάδας, η οποία δεν απέδωσε όπως προβλεπόταν.

Στη συνέχεια όμως, όταν αποδείχτηκε ότι το πρόβλημα της συγκεκριμένης τράπεζας ήταν περιορισμένης έκτασης, τα ομόλογα της Πορτογαλίας σημείωσαν αύξηση και οδήγησαν σε άνοδο και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων. Αυτό συνέβη όταν η Bank of America Merrill Lynch, δημοσιοποίησε δήλωσή της ότι ο συστημικός κίνδυνος για την Ευρώπη από τα προβλήματα των εθνικών τραπεζών είναι περιορισμένος.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Wall Street Journalδημοσιεύει άρθρο των Josie Cox και PatriciaKowsmann με τίτλο «MarketsTumbleonPortugueseBankConcerns».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks about the IMF’s Article IV Consultation with the United States of America regarding the U.S. economy as (L)International Monetary Fund, Western Hemisphere Department Director, Alejandro Werner looks on at IMF Headquarters, Washington,D.C. on June 16, 2014. ©IMF Photo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: