FT: Σημάδια ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια πόνου




Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, επισημαίνει αρχικά τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων έξι χρόνων στην Ελλάδα. Από τα κλειστά καταστήματα και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, στη μετανάστευση περισσότερων από 100.000 Ελλήνων κυρίως στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και στα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου και τη στροφή του εκλογικού σώματος προς «στασιαστικά» κόμματα που όμως κοιτούν στο παρελθόν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην «άκρα – αριστερά» και η «νεοναζιστική» Χρυσή Αυγή στην δεξιά.

Στη συνέχεια σημειώνονται οι ενδείξεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που τόνωσαν την εμπιστοσύνη όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της χώρας, όπως ήταν η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στην κεφαλαιαγορά τον Απρίλιο, το πρωτογενές πλεόνασμα, η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, παρόλα τα συνεχιζόμενα προβλήματά του, η αύξηση του τουρισμού και η επανεκκίνηση των έργων υποδομής της χώρας. Όλα αυτά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια συμβάλλουν στο ελληνικό «success story» το οποίο προωθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια τα οποία πρέπει η Ελλάδα να υπερπηδήσει πριν μπορέσει να ισχυριστεί ότι οδεύει προς μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας της.

Αυτά, με τη σειρά που αναφέρονται είναι:

Τα stess test των τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία θα γίνουν αυτόν τον χρόνο, όπου αναμένεται να προσδιοριστούν επακριβώς τα «κόκκινα» δάνεια των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα πρέπει να διαγραφούν καθώς και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.

Στη συνέχεια έρχεται το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η επίλυση αυτού του θέματος είναι πιο σύνθετη λόγω των διαφορετικών απόψεων μεταξύ ΔΝΤ, το οποίο προτιμά ένα νέο κούρεμα και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει μικρότερο επιτόκιο και παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος δεν κατονομάζεται «θα βρισκόμαστε μέσα σ΄ ένα δωμάτιο με δύο ελέφαντες και θα πρέπει να πατάμε στις μύτες των ποδιών μας ανάμεσά τους για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι να μειώσουμε το βάρος του χρέους για την επόμενη γενιά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Το τρίτο πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, η χώρα θα πάει σε εκλογές, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών που στοχεύουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να την καταστήσουν πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Ένα άλλο, πολιτικά ευαίσθητο, θέμα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί, είναι η ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με την τρόικα επικρέμεται ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δις ευρώ, ενώ αξιωματούχοι του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι μικρότερο και μπορεί να καλυφθεί με ορθή δημοσιονομική διαχείριση και «συνετό» δανεισμό από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Πάντως, παρόλη την «πεισματική» εκτέλεση του παρόντος προγράμματος από την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς είναι εξίσου πρόθυμος με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει προς τους ψηφοφόρους ότι το μνημόνιο τελείωσε. Επιπλέον η τρόικα ανησυχεί ότι η κούραση από τις πολλές μεταρρυθμίσεις και η πίεση από ισχυρές ομάδες συμφερόντων μπορεί να αποτρέψει την ολοκλήρωση ή να ακυρώσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς. Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων επιχειρηματιών οι εξαγωγές είναι το κλειδί για την επιβίωση των επιχειρήσεων και όπως δηλώνει και η ιδρυτής του οργανισμού Endeavor οι έλληνες έχουν στραφεί προς της επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, προτεραιότητα έχουν τα σχέδια υποδομών που εκμεταλλεύονται την στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ και οι Αζερικές επενδύσεις στη ΔΕΣΦΑ καθώς και οι Κινεζικές επενδύσεις, καθόσον σύμφωνα με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Li Keqiang η Ελλάδα θα καταστεί η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη. Οι κινεζικές επενδύσεις που αναφέρονται είναι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για τον ΟΣΕ και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν τον ερχόμενο χρόνο.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Σε άρθρο της Kerin Hope για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου είναι τεταμένες. Οι δύο αυτοί πολιτικοί είναι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων τα οποία θεωρούνται συνυπεύθυνα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, σύμφωνα με τους ψηφοφόρους.

Ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Κουβέλης, αποχώρησε από την κυβέρνηση εξαιτίας του κλεισίματος της ΕΡΤ και η ανεξαρτητοποίηση αρκετών βουλευτών των δύο κομμάτων που αντιτάχθηκαν στην ψήφιση νομοσχεδίων για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχει καταστήσει την κυβερνητική πλειοψηφία αδύναμη. Τους επόμενους μήνες η εύθραυστη αυτή πλειοψηφία θα πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρει στις τάξεις της τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις ευρωεκλογές, το ποσοστό του ήταν μικρότερο από το άθροισμα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και το γεγονός αυτό έσωσε την κυβέρνηση. Πάντως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπογράμμισε την πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος και τη στροφή του προς αντισυστημικά κόμματα τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς. Όπως αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσελκύσει πολλούς πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ο κορμός της Χρυσής Αυγής αποτελείται από πρώην ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αναφορά γίνεται, επίσης, στο Ποτάμι και στις φιλομεταρρυθμιστικές θέσεις του.

Άλλα άρθρα:

Τα υπόλοιπα άρθρα του αφιερώματος αφορούν σε διάφορους τομείς που συνθέτουν την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα:

–         «Credit expansion and loan quality are priorities», του Δημήτρη Κοντογιάννη και «Cheaper debt marks change in fortunes», του Ralph Atkins, σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των ελληνικών τραπεζών,

–         «Crisis forces rethink as entrepreneurs win funds for their ventures», της Kerin Hope για τις νέες επιχειρήσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας,

–         «Concerns linger on growth as IMF calls for further reforms», της Kerin Hope και «Reform still way short of victory over old habits» του Tony Barber, για τις προοπτικές των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της διαφθοράς,

–         «Drive upmarket as visitor numbers soar», της Kerin Hope, γιατοντουρισμό,

–         «Donors step in to assist the victims of austerity», της Kerin Hope, για τα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τον ρόλο των ΜΚΟ, και τέλος

–         «Profile Expansion back on flight plan at Aegean Air», της Kerin Hope, ένα άρθρο για τις προοπτικές της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: