Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Ιδέες που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συζητούν τα Ηνωμένα Έθνη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου καθώς και τους δυο διαπραγματευτές. Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ με τον Ντερβίς Έρογλου τα είπε την περασμένη Παρασκευή.

Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού σημειώνει προς τους συνομιλητές της, πώς θα πρέπει η διαδικασία με την επανέναρξή της, το Σεπτέμβριο, να καταφέρει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Είναι σαφές από τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων πώς δεν έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, αντίθετα υπήρξε οπισθοχώρηση και η διαδικασία φλερτάρει με το αδιέξοδο. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά επιμένει στον καθορισμό ενός οδικού χάρτη, που περιγράφει τα βήματα που θα οδηγήσουν στα χωριστά δημοψηφίσματα, μέσω μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παραπέμπει στις δυο εναλλακτικές προτάσεις που έχει καταθέσει και στην τελευταία συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου. Η πρώτη αφορά την καταγραφή όλων των συγκλίσεων που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα( συνόδους υψηλού επιπέδου κλπ) και η δεύτερη την καταγραφή των συγκλίσεων από την 11η Φεβρουαρίου και εντεύθεν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε και τις δυο αυτές  προτάσεις, στη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης, της 24ης Ιουλίου.

Είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να δώσουν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου χαρακτήρα επανεκκίνησης της διαδικασίας, ώστε να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να αποδειχθεί παραγωγική και να έχει αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει σε ακραίες και μαξιμαλιστικές θέσεις.

Η Λίζα Μπάτενχαϊμ ερωτηθείσα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εάν  έχουν συζητηθεί συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να απομακρυνθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σε σχέση με τη μεθοδολογία, απάντησε ότι «εργαζόμαστε για αυτό. Έχουμε κάποιες ιδέες και τις συζητούμε με τις δύο πλευρές. Θα υπάρχει ένα διάλειμμα για το καλοκαίρι και θα μοιραστούμε αυτές τις σκέψεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι μια καλή συνάντηση, ενώ στις 26 Αυγούστου θα γίνει η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών κ.κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι και θα είμαστε σε επαφή μαζί τους». Ρωτήθηκε, επίσης, πότε  θα είναι έτοιμες οι πλευρές να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι δεν έχει ημερομηνία. «Δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά προφανώς θα επιθυμούσαμε να γίνει αυτό όταν έρθει η κατάλληλη ώρα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο επιθυμούν και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων», ανέφερε.

Προετοιμασία της νέας συνάντησης

Η ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και της αναχώρησής της από το νησί, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση η κ. Μπάτενχαϊμ δήλωσε ότι είχαν «μια καλή συζήτηση για τη διαδικασία που διεξάγεται από το Φεβρουάριο όταν υιοθετήθηκε η κοινή διακήρυξη και είμαι πρόθυμη, όπως είναι και ο Πρόεδρος, να προετοιμάσουμε την επόμενη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Ερογλου στις 2 Σεπτεμβρίου». Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της συζήτησαν και για το ψήφισμα του Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παρέπεμψε, κατά τις δηλώσεις της, στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, στη βάση της οποίας διεξάγεται η διαδικασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: