Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκδήλωσαν την προθυμία τους να δώσουν επιπλέον χρόνο στις χώρες τους να πετύχουν τους στόχους αναφορικά με το χρέος και τα ελλείμματα εφόσον εφαρμόζουν μέτρα που καθιστούν τιs οικονομίες τους περισσότερο ανταγωνιστικές, επισημαίνει ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, Ian Wishart του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με το τίτλο: «EU Ministers Offer Nations Chance to Earn Leeway on Budget Goals».

Δεν είναι η πρώτη φορά, επισημαίνει ο Wishart, που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επανεξετάσουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν ευλαβικά αποτυπωθεί στη Συνθήκη Σταθερότητος και Ανάπτυξης καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης, σα τη παλίρροια, πότε υποχωρεί και πότε ανεβαίνει.

Η Γερμανία ενέδωσε στη χαλάρωση των κανονισμών το 2005 για να τους επαναφέρει με μεγαλύτερη αυστηρότητα όταν το έτοιμο να εκραγεί χρέος της Ελλάδας, το 2010, έθεσε σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ. Τώρα, και πάλιν η Γερμανία ηγείται της προσπάθειας να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Επί του θέματος, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ Schaeuble, «Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη αν εφαρμόσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, βελτιώσουμε, όπου είναι απαραίτητο, τα θεσμικά πλαίσια και συνεχίσουμε στο μονοπάτι της δημοσιονομικής εξυγιανσης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: