Κύριο άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ – www.imerisia.gr

Η αξιοπιστία χτίζεται με πράξεις και όχι με μεγαλόστομες διακηρύξεις άνευ αντικρίσματος. Έτσι χθες οι Βρυξέλλες έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δανειακής δόσης ύψους ενός δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως το EuroworkingGroup επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της.

Από την ώρα που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, καθώς αποκλείστηκε από τις αγορές, ο κανόνας που ίσχυσε ήταν «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Ανεξάρτητα από τους «δογματισμούς» και τις εμμονές που κυριάρχησαν στους κυρίαρχους κύκλους των δανειστών για το πώς η Ελλάδα θα ορθοποδήσει ξανά, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ελληνική οικονομία χρειάζονταν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες.

Η βήμα βήμα προσέγγιση, δηλαδή η εκταμίευση δανείων έναντι εφαρμογής, συγκεκριμένων κάθε φορά, μέτρων μπορεί να θεωρηθεί ως «μαρτύριο της σταγόνας». Ωστόσο επέτρεψε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, παρά τις πολύ σοβαρές αναταράξεις, να αποδεχθεί και να στηρίξει την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Έτσι, τώρα μόνο μετά την επίτευξη των στόχων η Ελλάδα μπορεί βάσιμα να προσδοκά ότι ο υπ’ αριθμόν ένα εθνικός στόχος, μια μεγάλη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, γιατί όχι και κάποιας μορφής haircut, θα επιτευχθεί.

Παράλληλα, η τρόικα αναμένεται να δώσει την έγκρισή της και για κινήσεις που αφορούν το ιδιωτικό χρέος. Όπως η χώρα ασφυκτιά από το δημόσιο χρέος, έτσι και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Μετά από μια εξαετή υφεσιακή πορεία με δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και με σφραγισμένη τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, τις κινήσεις εξωστρέφειάς τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια καταγράφεται η μεγαλύτερη επιδείνωση. Έφτασαν στο 31,8% στο τέλη του 2013 από 23,5% το 2012.

Και καθώς στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται «έκρηξη» στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στην ομαλοποίηση της παροχής ρευστότητας μια αναδιάρθρωση – ρύθμιση των εταιρικών δανείων θα ανοίξει τον δρόμο για ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα της επιχειρηματικότητας. Απαραίτητος όρος και εδώ η αποφασιστικότητα των επιχειρήσεων για εξυγίανση. Ετσι θα ‘ρθει η μείωση του δανεισμού, του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων και θα αποδεσμεύσει κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων θα έχει θετικές επιδράσεις και στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς σε μακροπρόθεσμη βάση θα είναι σε θέση να ανακτήσουν κεφάλαια που σήμερα είναι δεσμευμένα ακριβώς σ’ αυτά τα προβληματικά δάνεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: