Δανειστές και δανειζόμενοι στο Παρίσι 3 Σεπτεμβρίου




Στις 3 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, θα ξεκινήσουν οι πιο κρίσιμες συζητήσεις με τους επικεφαλής της Τρόικα και τα μέλη των ομάδων τους και από την εξέλιξη αυτών των συζητήσεων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, και ειδικά εάν θα εξέλθει η χώρα μας και πότε από το Μνημόνιο.

Η Αποστολή του Ταμείου υπό τον κ. Πολ Τόμσεν θα βρίσκεται από τις 2 Σεπτεμβρίου το βράδυ μέχρι τις 5 του μήνα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου αναμένει και τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Αποστολή του Ταμείου αναμένει να διαβάσει την αναφορά των ελληνικών αρχών για τα πεπραγμένα του τελευταίου τριμήνου και ειδικά για τα προαπαιτούμενα. Από τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί και η επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία –σύμφωνα με πηγές του Μέγκα- προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εάν η νέα αυτή διαδικασία θεωρηθεί πετυχημένη, το Ταμείο δεν έχει κανένα πρόβλημα να τη συνεχίσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Τόμσεν συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αποδραματικοποιηθεί η κατάσταση και να εξαλειφθεί το κακό κλίμα που συνοδεύει τις αποστολές της Τρόικα στην Αθήνα. Οι συναντήσεις θα γίνεται με τη συμμετοχή όλων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σήμερα, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε ομάδα δημοσιογράφων στο γραφείο της –συμμετείχαμε και εμείς Νίκο- και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Δήλωσε ότι το πρώτο θέμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί και το τι μπορούμε να κάνουμε μετά. Τόνισε ότι αναμένει τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν το φθινόπωρο του 2012 για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής βλέπει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα του Ελληνικού Προγράμματος.

IMF Photograph/Stephen Jaffe

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: