WSJ: Η Τουρκία ευθύνεται για την ανάφλεξη της κρίσης




Τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν εγκαλεί ο Jonathan Schanzer, αντιπρόεδρος του Iνστιτούτου Foundation for Defense of Democracies (FDD), για τη χαλαρή συνοριακή πολιτική που εφαρμόζει και η οποία ευθύνεται μεταξύ άλλων για τη ταχεία επέκταση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του al-Shma (ISIS), σε ανάλυση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «An Unhelpful Ally».

Ο αναλυτής αναφέρεται επίσης στην ανάφλεξη της διαμάχης Παλαιστινίων – Ισραηλινών, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ αναζητά απεγνωσμένα τους τρεις νεαρούς εποίκους που απήχθησαν στη Δυτική Όχθη και οι παγκόσμιες δυνάμεις συνεχίζουν να διαφωνούν ως προς το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν,δύο ακόμη δυσεπίλυτες κρίσεις που επιδεινώθηκαν από τις πολιτικές του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών, ο Schanzer υπενθυμίζει αφενός την περσινή δήλωση του Προέδρου Obama ότι ο κ. Erdogan αφήνει οπλισμό και μαχητές να εισρέουν αδιακρίτως στη Συρία, πολλές φορές υπέρ λάθος πολεμιστών, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαδιστών αντίπαλων της Δύσης, αφετέρου την παρατήρηση του Human Rights Watch σε έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου, ότι «πολλοί ξένοι μαχητές που δρουν στη βόρειο Συρία αποκτούν πρόσβαση στη Συρία μέσω της Τουρκίας, από την οποία επίσης εισάγουν όπλα, χρήματα και άλλα εφόδια, ενώ αρκετές φορές καταφεύγουν εκεί για ιατρική περίθαλψη».

Επιπλέον, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος του FDD, η Άγκυρα λειτουργεί κατά πάσα πιθανότητα ως μια απομακρυσμένη έδρα για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση της Hamas, δεδομένου ότι όπως ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο, το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Ynet, το ανώτατο στέλεχος της Hamas, Salehal-Aruri, ο οποίος προβλήθηκε πρόσφατα σε παλαιστινιακά και ισραηλινά ΜΜΕ ως εμπλεκόμενος στην απαγωγή των τριών ισραηλινών εποίκων, δρα εκτός Τουρκίας, αλλά με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Τέλος, όπως αποκαλύφθηκε χάρη σε διαρροής εγγράφου της τουρκικής εισαγγελίας τον περασμένο Μάρτιο, πολλές είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ιρανο-αζέρο επιχειρηματία RezaZerrab, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μετέφερε ανυπολόγιστες ποσότητες χρυσού στο Ιράν, μέσω ύποπτων χρηματικών συναλλαγών.

Ο κ. Erdogan και οι σύμμαχοί του αρνούνται οποιαδήποτε παρατυπία και το ΑΚΡ ανέβαλε τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τον επόμενο χρόνο, ωστόσο εάν οι κατηγορίες αυτές είναι αληθείς, η Τουρκία βοήθησε τους μουλάδες να αποκτήσουν σημαντική οικονομική στήριξη σε μια κρίσιμη περίοδο όπου καθορίζεται το πυρηνικό μέλλον του ιράν. Η Τουρκία είναι υπαίτια για την ενδυνάμωση του ISIS, την αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, αλλά και την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν και η Ευρώπη πρέπει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της, καταλήγει ο Schanzer.

http://online.wsj.com/articles/how-turkey-is-exacerbating-the-mideast-crisis-1403722487?mod=rss_Opinion?mod=hp_opinion

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: