Βερολίνο: «Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Σόιμπλε»!




Για «παρερμηνεία» των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο σήμερα πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μετά το σάλο που προκάλεσε η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, στο περιοδικό Focus στην οποία ο Σόιμπλε φάνηκε να συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα, περιορισμένη βοήθεια από τους εταίρους της.

«Δεν είπε τίποτα καινούργιο ο Β. Σόιμπλε, ούτε έθεσε θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» απάντησε πηγή του υπουργείου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του Mega, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η συνέντευξη Σόιμπελ στο περιοδικό Focus. Μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργού, διευκρίνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: “Βόμβα” Σόιμπλε στα θεμέλια της κυβέρνησης Σαμαρά – “Παγώνουν” οι ελαφρύνσεις;

Περιορισμένη βοήθεια, ύψους πιθανότατα κάτω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράζει μεν την κατανόησή του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά τονίζει ότι, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη.

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι’ αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην έκδοση του περιοδικού Focus το οποίο θα κυκλοφορήσει σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”:

Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υπό την πίεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου κρατά ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού δίνοντας την εντύπωση ότι είναι θέμα ολίγων ημερών. Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διαμόρφωση «προεδρικής πλειοψηφίας». Αν και αυτή η συζήτηση άνοιξε νωρίς, συνδέεται με τους κραδασμούς στην ΔΗΜΑΡ και τις εν γένει εξελίξεις στην υπό ανασυγκρότηση Κεντροαριστερά και στο ιδρυτικό συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος. Κατά περίεργο τρόπο όλα σχετίζονται. Η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας θα δημιουγήσει εντύπωση ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος του επόμενου Μαρτίου. Θα είναι αυτό ένα σήμα σε βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων, όπως και της ΔΗΜΑΡ, να είναι πιο «φιλικοί» προς την κυβέρνηση και ενδεχομένως να τη βοηθήσουν  να «περάσει» τα δύσκολα νομοσχέδια προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση της θητείας τους. Αντίθετα αν επικρατήσει η εντύπωση ότι οι εκλογές το Μάρτιο είναι βέβαιες, τότε το πιο πιθανό είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει στους 153, συν δύο, με τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη που περιμένουν να μπουν στην κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του ποσού αυτής της βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «αυτό θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση» και διευκρινίζει ότι «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα- άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».

Σε ερώτηση πάντως κατά πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ακόμη, ερωτηθείς εάν η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί, ότι, εάν με την ευρωκρίση αναφερόμαστε σε μια νευρική κατάσταση στις αγορές, τότε αυτή έχει ξεπεραστεί. Αν όμως εννοούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τότε, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε σημειώσει, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται και πάλι υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της ΕΕ, «κατά το αμερικανικό ή το γαλλικό πρότυπο».

ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: