Σκηνικό έντασης στις συνομιλίες, ο Οζερσάι επιχειρεί ρήξη και αδιέξοδο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προκαλέσει κλίμα έντασης και εντός και εκτός της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο να παρασύρει την ε/κ πλευρά σε μια αντιπαράθεση και τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Αυτό προκύπτει ευθέως από την τακτική που ακολουθεί ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος παρουσιάζεται τόσο δημόσια όσο και στη διάρκεια των συναντήσεων με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιλέγει υψηλούς τόνους.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο παιχνίδι των Τούρκων, ούτε και πρόκειται να τους διευκολύνει στην προσπάθεια να καταρρεύσει η διαδικασία», ανέφερε στο «Φ» ενημερωμένη πηγή. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Οζερσάι, που εκτός των άλλων είναι και παραπλανητικές, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα καταθέσει προτάσεις σε ό,τι αφορά θέματα ιθαγένειας, εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων και ασφάλειας. Σπεύδει δε να διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο. Ωστόσο, συζητά εδαφικό αλλά αρνείται να καταθέσει χάρτη και ποσοστά. Επικαλείται δε έγγραφο που κατέθεσε παλαιότερα. Πρόκειται για ένα έγγραφο, μικρής έκτασης, το οποίο αναφερόταν μόνο σε κριτήρια. Υποστηρίζει πως τυχόν συζήτηση σε αυτή τη φάση του εδαφικού θα προκαλέσει αναστάτωση στα κατεχόμενα. Στο θέμα της ιθαγένειας δεν συζητά θέμα των εποίκων ενώ όπως είναι γνωστό, το κεφάλαιο αυτό έχει ονομαστεί έτσι για να καλύπτει και τους εκ Τουρκίας κουβαλητούς. Το θέμα της ασφάλειας το συνδέει με τη πολυμερή διάσκεψη, που θα συνέλθει στο τέλος με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας. Για τα λεγόμενα ακανθώδη ζητήματα, ο Οζερσάι θέτει προϋποθέσεις: Να καθοριστεί οδικός χάρτης, που θα οδηγεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να περάσει η διαδικασία στην τρίτη φάση, αυτή του πάρε-δώσε, εάν δεν κατατεθούν προτάσεις για όλες τις πτυχές. Επί τούτου, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε όπως ξεκινήσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» και πως η ε/κ πλευρά επιδεικνύει ατολμία και επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα και λειτουργεί ωσάν να θεωρεί ότι η διαδικασία του «πάρε-δώσε» είναι εναντίον της. Περαιτέρω ανέφερε ότι  στις προσεχείς συναντήσεις θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις διαφορές με αντιπροτάσεις και προτάσεις που θα δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών και πως απ` εκεί και πέρα στην επόμενη φάση θα διαπραγματευτούν επί όλων των θεμάτων.

«Επικοινωνιακά παιχνίδια Οζερσάι»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε χθες πως τ/κ πλευρά δεν έχει καταθέσει καμία ουσιαστική πρόταση στο εδαφικό και την ιθαγένεια. Ανέφερε ότι «δεν γίνεται να λέμε ότι συζητούμε το εδαφικό χωρίς ποσοστά και χάρτες», ενώ πρόσθεσε ότι «η ουσία της συζήτησης για την ιθαγένεια είναι το θέμα των εποίκων». Απέρριψε, εξάλλου, την τουρκική θέση ότι η όποια συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πρέπει να λάβει χώρα στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ κάλεσε την τ/κ πλευρά να αφήσει κατά μέρους τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει αναφορές του τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης (screening), η τ/κ πλευρά παρουσίασε τη θέση ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέες αδικίες λόγω της εδαφικής αναπροσαρμογής. Κάτι τέτοιο, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν αποτελεί πρόταση επί της ουσίας. Ανέφερε ακόμη ότι οι δηλώσεις Οζερσάι εντάσσονται στα επικοινωνιακά παιχνίδια της τ/κ πλευράς, ενδεχομένως ενόψει και των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα, τα οποία αποσκοπούν στο να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες . «Η ε/κ πλευρά δεν θα τους ακολουθήσει στο παιχνίδι αυτό», κατέληξε.

Κατατέθηκαν έγγραφα με θέσεις το Σάββατο

Κατά τη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, το περασμένο Σάββατο η ε/κ πλευρά κατέθεσε την πρότασή της για την ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προτάσεις  σε σχέση με την εκπροσώπηση στα ΗΕ και την ΕΕ, το ρόλο του ΣΑ του ΟΗΕ και την ισχύ προηγούμενων διοικητικών και νομικών πράξεων. Ήταν σύντομα έγγραφα, τα οποία δεν ξεπερνούσαν τη μια σελίδα.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση κυρίως για διαδικαστικά θέματα.

Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 11:00. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι είναι  ήδη προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για τις 23 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, ο Κουντρέτ  Οζερσάι ανέφερε  ότι προηγούμενη του δήλωση ότι «το Κυπριακό θεωρείται υπό μια έννοια, τελειωμένη υπόθεση», έχει παρερμηνευτεί. Πρόσθεσε πως όλες οι πτυχές έχουν συζητηθεί και όλες οι προτάσεις και οι αντι-προτάσεις έχουν αναλυθεί και πως δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν» είναι αντίθετες με το πνεύμα καλής θέλησης που πρέπει να υπάρχει. Επανέλαβε ότι όλα όσα αφορούν το Κυπριακό έχουν συζητηθεί και πως πλέον ο μόνο δρόμος προς τη λύση είναι να ξεκινήσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» μέσω της οποίας θα καλυφτεί το κενό μεταξύ των δύο πλευρών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: