Ουκρανία: Ορκίστηκε ο “βασιλιάς της σοκολάτας” – Δική μας η Κριμαία…
Ο “βασιλιάς της σοκολάτας” Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας. Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας δεσμεύτηκε σήμερα, στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας.

Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. “Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη”, τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς “διαδρόμου” για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές. “Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα”, είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

putin-porosenko-merkel01-07june2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ποροσένκο ορκίζεται σήμερα, φέρνοντας από τη Νορμανδία …ελπίδες

Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της, του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος επιστρέφει στη χώρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Νορμανδίας ενισχυμένος από την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τους τελευταίους μήνες, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ανέφερε μια γαλλική πηγή.

“Ο διάλογος ξεκίνησε, αυτό είναι καλό”, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ποροσένκο ο οποίος υποσχέθηκε μετά την εκλογή του στην προεδρία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι η χώρα του “δεν θα γίνει Σομαλία”. Ο 48χρονος φιλοδυτικός Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με ποσοστό 54,7%, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου σε μια τελετή που θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα επιθεωρήσει το στράτευμα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο του Κιέβου, παρουσία πολλών ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 12,8%. Επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που μέχρι τώρα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Ο Ποροσένκο αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Μετά την ανατροπή του προκατόχου του, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή το Κίεβο θρήνησε τον θάνατο ενός αστυνομικού και την απώλεια ενός μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους από επιθέσεις ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος των συνόρων με τη Ρωσία αλλά και το Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας βιομηχανικής περιοχής στα ανατολικά της χώρας.

Πριν ακόμη την ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο στη Νορμανδία, η Ρωσία είχε δώσει ένα στίγμα προσέγγισης, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στο Κίεβο ο πρεσβευτής της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal