Και όμως… Αυτούς τους αδίστακτους δολοφόνους εκπαίδευσε η Αμερική




Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι πρωτοφανούς ωμότητας εικόνες με ομαδικές εκτελέσεις ομήρων την ώρα που δολοφονούνται από ισλαμιστές αντάρτες της ISIL. Τις φωτογραφίες έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι οι δολοφόνοι. Πρόκειται για τους τρομοκράτες, που εκπαίδευσε η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τουρκία, για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας, Ασαντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η αυθεντικότητα των φωτογραφιών επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για ομαδικές εκτελέσεις στο Τικρίτ.

Οι εκτελέσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν μετά την κατάληψη της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τις προηγούμενες ημέρες και δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα.

Όπως φαίνεται από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες, πρόκειται για στρατιώτες του Ιράκ που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, αν και φορούν πολιτικά ρούχα. Οδηγήθηκαν στον τόπο εκτέλεσης και τελικά εκτελέστηκαν μαζικά, αφού ήταν δεμένοι πιασθάγκωνα, ο ένας δίπλα στον άλλο και εκτελούνταν σχεδόν εξ’ επαφής από τους αντάρτες, σύντροφοι των οποίων τραβούσαν τις φρικιαστικές φωτογραφίες. Μάλιστα, φρόντισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και των πτωμάτων, μετά την ωμή εκτέλεση.

ΠΗΓΗ: www.protthema.gr, Associated Press

Για τους τζιχαντιστές ο Νίκος Μελέτης γράφει τα εξής στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το οικοδόμημα που με τεράστιο κόστος σε δεκάδες χιλιάδες ζωές αλλά και σε δισεκατομμύρια δολάρια επιχείρησε να στήσει στη Μέση Ανατολή η διεθνής κοινότητα υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, καθώς η Τζιχάντ της Αλ Κάιντα και των ομάδων που εμπνέονται από αυτήν εκμεταλλεύονται το «κενό» για να εμπεδώσουν τη δική τους κυριαρχία και να επιβάλουν τον σκληρό νόμο της σαρίας σε ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.
Η γενικευμένη επίθεση που εξαπέλυσε η αυτονομημένη ακόμη και από την Αλ Κάιντα, ισλαμιστική οργάνωση ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης) έχει στρατηγικό στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους και την επιβολή της δικής της εξουσίας και του Ισλαμικού Νόμου σε ένα ενοποιημένο τμήμα εδαφών που περιλαμβάνουν μια σημαντική λωρίδα της Βόρειας Συρίας που επεκτείνεται μέχρι το κεντρικό Ιράκ και φθάνει μέχρι τα πρόθυρα της Βαγδάτης.
Εχοντας εξασφαλίσει στα πρώτα στάδια της εξέγερσης εναντίον του Σύρου προέδρου Ασαντ, τη στήριξη των δυτικών δυνάμεων, την πολύ σημαντική χρηματοδότηση από τα σουνιτικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ και την κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα υποστήριξη από την τουρκική κυβέρνηση που είχε επενδύσει στους ισλαμιστές για τη? γρήγορη ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό η ISIL περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Αφησαν συντρίμμια

Η θερινή αντε­πίθεση των ισλαμιστών που πλέον απειλούν να καταλάβουν κρίσιμες πηγές και οδούς μεταφοράς ενέργειας στο Ιράκ και να φθάσουν στα πρόθυρα της Βαγδάτης δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Οι Αμερικανοί, συνεπείς στην πολιτική δέσμευση του Μ. Ομπάμα για σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, τελικά παρέδωσαν την ασφάλεια του Ιράκ σε έναν ανύπαρκτο ιρακινό στρατό που η εκπαίδευσή του στοίχισε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ κόστισε συνολικά το εξωφρενικό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 4.860 Αμερικανούς πολίτες νεκρούς.

Πίσω τους οι Αμερικανοί άφησαν ένα φαύλο και ρεβανσιστικό καθεστώς σιιτών υπό την ηγεσία του προέδρου Μαλικι που δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη συμφιλίωση της χώρας και στην ανοικοδόμησή της με τους απεριόριστους οικονομικούς πόρους που προσέφερε το πετρέλαιο.

Οι σουνιτικοί πυρήνες με την υποστήριξη των οπαδών του καθεστώτος Χουσεΐν και του Μπάαθ ανασυγκροτήθηκαν και υπονόμευαν συστηματικά την ακεραιτότητα του Ιράκ.

Ενα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το Ιράκ από την αποσχιστική πολιτική της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ερμπιλ (KRG-Kurdistan Regional Goverment).

Οι Κούρδοι του Μπαρζάνι επωφελούμενοι της ρευστής κατάστασης στο Ιράκ κατόρθωσαν να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να συνδράμει στην εξαγωγή πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ μέσω του αγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου Σεϊχάν. Ηδη τα πρώτα δύο πετρελαιοφόρα πλοία (το ένα εξ αυτών ελληνικής πλοιοκτησίας) μετέφεραν χιλιάδες τόνους κουρδικού αργού πετρελαίου στις ξένες αγορές.

Η Αγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκλωβισμένοι στην αντιφατική και προβληματική πολιτική τους στη Μέδη Ανατολή βρέθηκαν να στηρίζουν αρχικά τους ισλαμιστές εναντίον του Ασαντ, να υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ιράκ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ενεργειακούς πόρους από το KRG, δημιουργώντας όμως συγχρόνως μόνοι τους τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και ισχυρού κουρδικού κράτους στο Ιράκ που τελικά θα αποτελέσει τον πυρήνα για την εθνική ολοκλήρωση των Κούρδων έναν αιώνα μετά την αδικία που έγινε εις βάρος του κουρδικού έθνους με τον διαμοιρασμό του σε τέσσερα κράτη, Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν…

Η Τουρκία και ο νεοοθωμανισμός των Ερντογάν ?Νταβούτογλου δοκιμάζεται σκληρά στη Μ. Ανατολή. Η Τουρκία πλέον είναι στόχος, στη Συρία τόσο του καθεστώτος Ασαντ όσο και της ισλαμικής αντιπολίτευσης (στην οποία είχε επενδύσει ποικιλοτρόπως).

Εχθρική στάση
Στο Ιράκ η κυβέρνηση Μαλίκι θεωρεί εχθρική τη μέχρι τώρα στάση της Αγκυρας, η κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Τουρκίας για να εμπεδώσει τη δική της (αποσχιστική) κυριαρχία έναντι της Βαγδάτης, η Τεχεράνη, με την οποία επιχειρεί αποκατάσταση των σχέσεών της η Τουρκία, συμμαχεί με τον Ασαντ και τον σιίτη πρόεδρο του Ιράκ Μαλίκι, ενώ τροφοδοτείται το κουρδικό κίνημα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Η Τουρκία έχει μια ακόμη πρόκληση να αντιμετωπίσει, καθώς οι τζιχαντιστές, που πηγαινοέρχονται στα σύνορά της με τη Συρία, ριζοσπαστικοποιούν όλο και περισσότερους Τούρκους σουνίτες μεταφέροντας έτσι το μικρόβιο του ισλαμικού φονταμενταλισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ποντάρουν στην απροθυμία για χερσαία επέμβαση

Το Ιράν κινητοποιήθηκε άμεσα καθώς ως σύμμαχος της σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης τρέμει στην ιδέα της επανεμφάνισης, και μάλιστα ριζοσπαστικοποιημένης, της φράξιας των σουνιτών τζιχαντιστών σε δυο σημαντικούς γείτονες, τη Συρία και το Ιράκ.

Και σε ένα από τα παιχνίδια που παίζει η τύχη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν θα βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ, που θα υποχρεωθούν σε μια στρατιωτική εμπλοκή που θα περιοριστεί όμως σε αεροπορικές επιδρομές. Η εμπειρία των τελευταίων ετών όμως έχει δείξει ότι η νίκη κρίνεται επί του εδάφους.

Και προς το παρόν, δεν υπάρχουν πρόθυμοι να εμπλακούν σε χερσαία επέμβαση στο Ιράκ και στη Συρία για την αντιμετώπιση των δυνάμεων της ISIL, της Al Nusra και των άλλων μουζαχεντίν που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα. Και αυτό ακριβώς το κενό εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές.

Ο επεκτατικός χάρτης

Οι επιδιώξεις των τζιχαντιστών του ISIL δεν περιορίζονται μόνο στη Συρία ή στο Ιράκ και αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της τζιχάντ.

Η τουρκική ιστοσελίδα Son Dakika αποκάλυψε την Παρασκευή τον χάρτη με τις «βλέψεις» των ισλαμιστών, για την επιβολή του ισλαμικού νόμου όπως ισχύει πλέον στη Μοσούλη. Ο χάρτης περιλαμβάνει όχι μόνο την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και την Ιβηρική χερσόνησο καθώς φαίνεται ότι οι φιλοδοξίες τους καλύπτουν τα όρια του Οθωμανικού Χαλιφάτου, αλλά και της αραβικής εξουσίας στην Β. Αφρική και την Ιβηρική.

Είναι προφανές ότι η εξαγωγή της τζιχάντ στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η παρουσία σχεδόν 5.000 Ευρωπαίων και Βορειοαφρικανών τζιχαντιστών που έχουν ενταχθεί στις γραμμές της ISIL δημιουργεί σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη και το θέμα απασχολεί ήδη την Ε.Ε., καθώς ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός εφόσον οι τζιχαντιστές αυτοί επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ – [email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: