Η ΕΕ έτοιμη γιά σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας




Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ (φωτογραφία) προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη αν χρειαστεί να επιβάλει νέες, σκληρότερες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν δεν μείνει ικανοποιημένη από την αντίδραση του Κιέβου απέναντι στο ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομόλογους του το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο για την ανατολική Ουκρανία.

“Ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει καθόλου ότι στην ΕΕ είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα. Έχει προηγηθεί πολλή δουλειά για την προετοιμασία εκτεταμένων κυρώσεων στη Ρωσία”, είπε ο Χέιγκ στους δημοσιογράφους.

Ο Χέιγκ δήλωσε ότι οι 28 χώρες μέλη προφανώς θα θελήσουν να δουν πως ανταποκρίνεται η Μόσχα στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και στη μονομερή κατάπαυση του πυρός προτού λάβουν τις όποιες αποφάσεις.

“Αυτό θα αποφασιστεί την Παρασκευή. Νομίζω ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται η Ρωσία στο ειρηνευτικό σχέδιο”, είπε ο ίδιος.

Η ΕΕ έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο επιβολής μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας αλλά ακόμη δεν τις έχει επιβάλλει εξαιτίας της ανησυχίας μεταξύ κάποιων χωρών μελών απέναντι στο σημαντικότερο ενεργειακό προμηθευτή.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απειλήσει με κυρώσεις εις βάρος των ρωσικών βιομηχανιών στον τομέα της οικονομίας, της άμυνας και της προηγμένης τεχνολογίας καθώς μεταφέρεται στην Ουκρανία μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού στρατιωτικού υλικού και έχουν εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με την Ευρώπη ως προς την επιβολή παρεμφερών μέτρων.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για την ουκρανική κρίση με στόχο κυρίως πρόσωπα που κατηγορούνται ότι αποσταθεροποίησαν την Ουκρανία και ότι εμπλέκονται στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούργο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι το θέμα των κυρώσεων θα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη αυτή την εβδομάδα και στη διάρκεια των συνομιλιών τη Δευτέρα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν. Ωστόσο, η Άστον δεν είπε αν υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων.

“Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. . . Αλλά πρέπει να το βασίσουμε στις συζητήσεις μας με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών”, είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις εντός της ΕΕ, αλλά ότι παραμένει στο τραπέζι η επιλογή των αυστηρότερων κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασής τους ως προς τη στάση της Μόσχας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα νέους κανονισμούς που απαγορεύουν τις εισαγωγές προϊόντων στην ΕΕ που προέρχονται από την Κριμαία.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Κίεβο για να συναντηθεί αύριο με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.

“Ελπίζουμε και αναμένουμε η Ρωσία να προτίθεται να συνεργαστεί”, είπε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να συμφωνήσουν άμεσα και να σεβαστούν μια εκεχειρία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να σταματήσει η εισροή μαχητών και όπλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η ΕΕ ζητεί από όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν και να τηρήσουν μια εκεχειρία ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας, να επιτευχθεί μια πραγματική αποκλιμάκωση και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του σχεδίου του προέδρου (της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «άνευ όρων» υποστήριξη της ΕΕ στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Ποροσένκο και ζήτησε από τη Ρωσία να συνταχθεί με αυτό.

«Οι 28 υπουργοί εξέφρασαν την άνευ όρων υποστήριξή τους» στο ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε ο Κλίμκιν μετά τη συνάντησή που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Αυτή η κίνηση αλληλεγγύης» είναι «ιδιαίτερα σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Κλίμκιν διευκρίνισε πως οι ουκρανικές αρχές είναι «100% δεσμευμένες στις ειρηνευτικές προσπάθειες» και πως θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατό ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο».

Πάντως ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ, στο οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου.

«Είναι ανάγκη η Ρωσία να συνταχθεί» με το ειρηνευτικό σχέδιο, σημείωσε, ζητώντας ταυτόχρονα από την ΕΕ «να διατηρήσει την πίεση» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία και στη Σεβαστούπολη αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, ANA-MPA, REUTERS

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: