Επιθετική κίνηση του βουλευτή Ισραελ για το Κυπριακό




Την δέσμευση ότι θα προβεί σε κινήσεις για να διακριβώσει ότι όντως όλες οι θέσεις για την Κύπρο που ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, αποτελούν και την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, έδωσε ο βουλευτής και μέλος της ηγεσίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στιβ Ισραελ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν Ελληνοαμερικανοί υποστηρικτές του, για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο δημοκρατικός βουλευτής της 3ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης, χαρακτήρισε επιδέξια την προσέγγιση των Ομογενών προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη επίσκεψή του και η ξεκάθαρη διακήρυξη από μέρους του ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος.

«Όλοι διατηρούμε ελπίδες ότι η παρούσα διαπραγμάτευση θα διασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού, γιατί σαράντα χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Ο κ. Ισραελ χαρακτήρισε των κ. Μπάιντεν έντιμο άνθρωπο, που εννοεί αυτά τα οποία δηλώνει, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί ότι αυτά αποτελούν και την επίσημη θέση των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων είπε πως προτίθεται να στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Πάντως ήταν σκεπτικός για το ρόλο της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε πολλά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
«Αμφιβάλω αρκετές φορές αν αυτά που πράττουν αντικατοπτρίζουν την πολιτική των προέδρων των ΗΠΑ», είπε.

Ο δημοκρατικός βουλευτής χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ και για την ενέργεια, αλλά κι άλλους τομείς και υπογράμμισε ότι επιθυμεί προσωπικά να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για τα ενεργειακά θα συμπεριλάβει και την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου είπε πως για πολλά χρόνια η Τουρκία θεωρείτο αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, αυτός όμως δεν ισχύει πλέον μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο διάστημα αυτό μάλιστα, εκτίμησε, η Τουρκία έχει μετατοπίσει τις γεωπολιτικές της προτεραιότητες. Παρότι, συνέχισε, η Τουρκία έχει περιπλέξει τα πράγματα στην Κύπρο, με την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων κ.α., μπορεί να υπάρξει λύση στο κυπριακό.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο και να φέρουν την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ έχουν «ατού» να χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Ισραελ κάλεσε τους ομογενείς να τον υποστηρίξουν και χαρακτήρισε δύσκολη την μάχη που θα δώσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς έχει αλλάξει η εκλογική του περιφέρεια, ενώ η ήττα του ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Ερικ Κάντορ, στις προκριματικές, δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό ρεύμα κατά των μελών του Κογκρέσου.

Τον Στιβ Ισραελ παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαρακτηρίζοντάς τον ένθερμο φίλο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και υποστηρικτή της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με όποια λύση στο κυπριακό που θα αναγνωρίζει στις εθνικές ομάδες τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουμε κι εμείς ως πολίτες στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κρίστοφερ, τονίζοντας ότι η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
«Δεν είναι δυνατόν να έχει δικαίωμα να εγκατασταθεί στην Κερύνεια κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης κι όχι εγώ που γεννήθηκα εκεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την οικονομία ως καρότο προς την Τουρκία, για λύση του κυπριακού.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: