Οπλισμένα αμερικανικά αεροσκάφη πάνω απο το Ιράκ




Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ, δήλώσαν την Παρασκευή αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις αυτές έχουν ως σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στη χώρα και όχι τη διεξαγωγή επιθέσεων.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι οι πτήσεις πάνω από το Ιράκ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα συνεχιστούν, μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κυρίως ως αναγνωριστικές αποστολές. Ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη είναι οπλισμένα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Ο λόγος που ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη είναι οπλισμένα είναι κυρίως για την προστασία του προσωπικού μας, τη στιγμή που στη χώρα βρίσκονται στρατιωτικοί σύμβουλοι, στόχος των οποίων είναι να ενεργούν εκτός των ορίων της πρεσβείας», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τον αριθμό επανδρωμένων και μη, αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από το Ιράκ –σε περίπου 30 με 35 την ημέρα- σε μια προσπάθεια να παράσχουν βοήθεια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι κατά των ανταρτών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Δύο χρόνια, περίπου, αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Ιράκ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με το ΙΚΙΛ, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες για το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας της απειλής που προβάλει η οργάνωση, ενώ το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον των ανταρτών αποκλείεται σε αυτό το στάδιο, δήλωσαν την Παρασκευή αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποστολής αμερικανικών όπλων που έχει αγοράσει το Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Αεροπορικές επιδρομές στην Τικρίτ, όπου ο στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν την πόλη Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, σε μια προσπάθεια αφενός να προστατεύσουν τους στρατιώτες οι οποίοι ελέγχουν το πανεπιστήμιο και αφετέρου στο πλαίσιο της προπαρασκευής για μια επιχείρηση ανακατάληψης της, δήλωσε υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματικός.

Δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από την πόλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις υπερασπίζονται σήμερα το πανεπιστήμιο τον έλεγχο του οποίου ανέκτησαν χθες, σε μια επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρων.

Οι σποραδικές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό έχουν ωθήσει τις οικογένειες των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι ζουν σε μικρή απόσταση από αυτό, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε ένας Αστυνόμος Α΄ της ιρακινής αστυνομίας.

Το πανεπιστήμιο έχει στρατηγική θέση στην οδό η οποία οδηγεί στο Μπάιτζι, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, και σε μια στρατιωτική βάση βόρεια της πόλης, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Οι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους την 9η Ιουνίου και έκτοτε έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε πέντε επαρχίες βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Τικρίτ, η οποία βρίσκεται 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, είχε πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών μαχητών την 11η Ιουνίου.

Τις πρώτες ημέρες της επίθεσης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προβάλει πολύ ασθενική αντίσταση και ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών αλλά και αστυνομικών εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Έκτοτε οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί και προσπαθούν να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας ανακαταλάβει κάποιες πόλεις. Όμως δεν έχουν σταματήσει την προέλαση των σουνιτών και δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο παρά ελάχιστων εκ των περιοχών που κατέλαβαν οι αντάρτες αυτοί.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: