Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Η Λευκωσία θέλει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα των επαφών που έχουν ξένοι πρέσβεις με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Σήμερα το μεσημέρι θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα υιοθετηθούν σε συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ένα από τα μέτρα που φαίνεται ότι θα περιληφθούν στη ρηματική διακοίνωση, θα είναι πως όσοι συνεχίσουν να έχουν επαφές με την αποσχιστική οντότητα, εφεξής θα πραγματοποιούν υποβαθμισμένες επαφές με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα θα εκφράζεται η δυσφορία της Λευκωσίας και από την εκπροσώπησή της σε εκδηλώσεις των πρεσβειών, διπλωμάτες των οποίων θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τόσο τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τις αποφάσεις/ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών, θα βρίσκονται σήμερα όλα τα στοιχεία για το ζήτημα αυτό καθώς και μια σειρά εισηγήσεις που θα αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Όλες οι εισηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, τηρούν με αυστηρότητα τα κριτήρια που διέπουν το πρωτόκολλο δραστηριότητας διπλωματών στη χώρα που είναι διαπιστευμένοι.

Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, τρεις πρέσβεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι ενθάρρυναν συναδέλφους τους να συμμετέχουν στις ομαδικές συνάξεις του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί. Εκ των τριών, ένας είχε και…συντονιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Κάποιοι εκ των συναδέλφων τους, που δεν συμφωνούν με τις προσεγγίσεις αυτές, φαίνεται να αντιδρούν ενώ ενημερωμένη για τις παρασκηνιακές αυτές ενέργειες είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από πρέσβεις ότι έγιναν αποδέκτες μηνυμάτων για να μεταβούν στα γεύματα του Οζντίλ Ναμί, αλλά αρνήθηκαν σεβόμενοι τόσους τις ευαισθησίες της Λευκωσίας όσο και τους νόμους της χώρας.

Στα κατεχόμενα, το θέμα δεν έτυχε δημοσιότητας. Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών σε ένα από τα ενημερωτικά του δελτία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φ» και τις αντιδράσεις για τα δυο γεύματα που παρέθεσε ο Οζντίλ Ναμί σε ξένους πρέσβεις, στις 13 και 24 τρέχοντος μηνός. Δεν γίνεται κανένα σχόλιο και περιορίζεται να χαρακτηρίσει τις συνάξεις αυτές ως «γεύματα εργασίας».

Ταξίδι- αστραπή Οζερσάι στην Άγκυρα

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ταξίδι- αστραπή στην Άγκυρα και είχε επαφές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είχε επαφές με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούμ Σινιρίογλου και διπλωμάτες που ασχολούνται με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως συζητήθηκαν τα μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό ενώ φαίνεται να προετοιμάζεται και για ένα νέο γύρο επισκέψεων σε διάφορες πρωτεύουσες, χωρίς όμως να είναι συγκεκριμένος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιου Μητσιάλη, σήμερα στη Λευκωσία για να παραπέμψει στις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής συζήτησε και το θέμα των επισκέψεων του ιδίου στην Αθήνα και του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα. Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να καθορίσουν από κοινού την ακριβή ημερομηνία των επισκέψεων, καθώς ως γνωστό πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα οι επισκέψεις θα γίνουν στις αρχές Αυγούστου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: