WSJ: Εντατικοποίηση των συνομιλιών λόγω Μπάιντεν




Οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας συμφώνησαν χθες να εντατικοποιήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο την επανένωση της Κύπρου, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Joe Biden στη νήσο, επισημαίνει ο Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cypriot Leaders Agree to Step Up Peace Talks After Biden Visit».

Η εν λόγω συμφωνία μεταξύ του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Dervis Eroglu, επετεύχθη μετά από μία ημέρα συζητήσεων με τον κ. Biden, του οποίου η επίσκεψη στην Κύπρο – η πρώτη πραγματοποιηθείσα από Αμερικανό Αντιπρόεδρο κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια- συνιστά ένδειξη της αυξανόμενης εμπλοκής των ΗΠΑ στη νήσο, τονίζεται.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από έναν περίπου χρόνο ο κ. Αναστασιάδης επέδειξε ζήλο για τη σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Ουάσιγκτον, καθιστώντας τη νήσο στενή σύμμαχο των ΗΠΑ σε μια σειρά διεθνών θεμάτων που κυμαίνονται από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έως τη συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Παράλληλα, προσθέτει το δημοσίευμα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι αυξανόμενες ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ – όπου ενεργοποιούνται ολοένα και περισσότερο αμερικανικές εταιρείες – έπαιξαν επίσης ρόλο στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την Κύπρο.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140522-713519.html?KEYWORDS=Greece#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: